Oortjes maken je meertalig

Het lijkt wel uit een sciencefictionfilm te komen. Een dingetje in je oor en je kunt ineens Frans, Arabisch en Mandarijn spreken en verstaan. De toekomst is werkelijkheid geworden, en vanaf volgende maand te koop.

Pixel Pods

Met nieuwe oortjes kun je in 40 talen communiceren.

© Google

Stel je eens een toekomst voor waarin je niet hoeft te oefenen maar op slag 40 talen spreekt. Die toekomst wil Google je volgende maand al verkopen.

De IT-gigant presenteerde vorige week een kleine, draadloze koptelefoon, Pixel Buds, die talen direct in je oor vertaalt.

Fans van de sciencefictionklassieker The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy denken vast aan de Babelvis die je in je oor kunt steken, en waarmee je alle talen in het universum kunt verstaan.

Google geeft je ‘slechts’ toegang tot 40 van de meest gebezigde talen ter wereld.

Vertaalt realtime

De Pixel Buds activeer je met een druk op het rechter oortje en een wens: ‘Help me Frans te spreken’. Dan vertaalt het oortje dat wat je hoort rechtstreeks in je oor als mensen tegen je praten in het Frans ... of Nepalees ... of Japans.

Als je antwoordt in het Nederlands, vertalen de oortjes je woorden en laten ze de vertaling hardop horen via de luidspreker van je nieuwe Pixel 2-telefoon.

Oude technologie in een nieuw jasje, maar ...

De technologie bouwt voort op Googles gebruikersgegenereerde Translate-woordenboek en de taalherkenningssoftware die op je telefoon is geïnstalleerd. Zo heb je tijdens het gebruik geen internet nodig.

De Translate-technologie is niet nieuw. Je kunt nu al apps downloaden die je woorden vertalen.

Het nieuwe is dat je de 40 talen met één druk op de knop in je oor hoort, en dat in een tempo waarmee je wat kunt in de werkelijke wereld.

In onderstaande video zie je hoe snel het werkt: