Zo wordt de vaatwasser gebouwd
Verwacht niet dat de vaatwasser dit jaar – of volgend jaar – onder de kerstboom staat. Voorlopig is de machine alleen in een computermodel ontwikkeld.
Onderzoekers van de TU van München en van Dortmund hebben echter de uitdagingen op het gebied van stroom-, water- en zeepverbruik in één keer gesimuleerd en opgelost.
Het digitale prototype laat zien dat de vaatwasser van de toekomst gebouwd wordt als een doos met stevige zijwanden en een bovenklep, met onderin een stoompijp.
Als er een bord boven de snel pompende stoompijp ligt en onder een druk van 10 bar – het equivalent van 100 meter onder water – wordt verhit tot 180 °C, verdwijnen vuil en bacteriën in 99 procent van de gevallen.
Ter vergelijking: Sloveense onderzoekers hebben eerder aangetoond dat er in 100 procent van alle gebruikte afwasmachines bacteriën aanwezig zijn.
Stoom wordt oververhit
In de Duitse flitsvaatwasser heeft de stoom een hoge snelheid en wordt hij oververhit, wat betekent dat hij tot boven het verdampingspunt verhit wordt om bacteriën te doden.
De snelle stoom wekt ook schokgolven op in de digitale afwasmachine, en die gaan een wisselwerking aan met de oververhitte stoom.
Hierdoor geeft de hete stoom zijn latente warmte af, wat het reinigende effect verhoogt.
Met simulatiegegevens kunnen onderzoekers het ontwerp van de echte 3D-afwasmachine voortdurend optimaliseren als hij gebouwd wordt.
Tot nu toe is het wassen van één bord gesimuleerd, waarbij het vuil in nog geen 25 seconden verdween in wat de onderzoekers de volgende generatie vaatwassers noemen.
Ze zeggen ook dat het ontwerp geoptimaliseerd kan worden met meer stoompijpen, zodat je over een paar jaar een hele rij vaat in een halve minuut kunt wassen en ontsmetten.
Een trend in huishoudrobots
Zie je niets in een afwasmachine met snelle stoom: het MIT en bedrijven als Dyson en Samsung hebben de laatste jaren verschillende robots ontwikkeld om je te helpen met de vaat – en een heleboel andere taken rond het huis.
Hier zie je bijvoorbeeld hoe de Samsung-robot de vaatwasser inlaadt met behulp van kunstmatige intelligentie die vuile vaat visueel herkent.
Ook technologiebedrijf Dishcraft heeft een afwasrobot gebouwd die ontworpen is om echt aan de slag te gaan.
Hij kan tot honderd borden oppakken met zijn robotklauwen en ze zelf schoon en fijn schrobben zoals een traditionele afwasmachine – met water en zeep, zoals alle andere huidige vaatrobots.