DDW Main

Mis het niet: laatste weekend Dutch Design Week

Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven presenteren ontwerpers hun projecten. En dat kan ver gaan. Een eindejaarsstudent deinsde er niet voor terug om koeiendarmen op te blazen tot een lamp.

28 oktober 2016 door Andrea Voigt

Slimme regenjassen, isolatiemateriaal als een ijsberenvacht, lichte en speelse bakstenen.

Van de Dutch Design Week in techniekstad Eindhoven mag je wat verwachten. Al meer dan tien jaar vindt hier het grootste designevenement van Noord-Europa plaats, verspreid over zo’n 100 locaties. En ook dit jaar maakt de Dutch Design Week de verwachtingen waar. Wetenschap in Beeld nam een kijkje.

Philips-erfgoed als decor

De oude Philips-gebouwen in het stadsdeel Strijp vormen een deel van het decor van de Dutch Design Week, met die wonderlijke mix van praktische zakelijkheid en nostalgie. Maar ook in de rest van de stad is het een en al Dutch Design Week wat de klok slaat, van het Design Perron langs het spoor tot het beroemde Van Abbemuseum. En ook de middenstand doet er naar hartenlust aan mee.

Geheime technieken

In de Design Academy stelden eindejaars hun projecten tentoon. De meest uiteenlopende technieken waren toegepast om het leven makkelijker en leuker te maken, of het nu om naadloze regenkleding of sieraden van menselijke kiezen ging.

Ook troffen we hier het luchtzuiveringssysteem Aer aan, dat in geen enkel interieur zou misstaan. Voor dit systeem maakte Lisa van den Heuvel gebruik van actieve kool, zeezout en zelfs gunstige bacteriën.

Het luchtzuiveringssysteem Aer werkt onder meer met zout water om de gezonde zeelucht in huis te brengen.

Cox Janssens hield haar technieken liever nog even geheim. Ze heeft een reeks fascinerende stoffen ontwikkeld die na verloop van tijd op natuurlijke wijze van kleur veranderen, zodat je ineens weer wat nieuws in je garderobekast aantreft.

Deze stof komt uit de serie Time included cloth: textiel dat onder invloed van zonlicht of wrijving na verloop van tijd van kleur verandert.

Lamp van koeiendarmen

Een ander hoogtepunt was de lamp Inside Out van de Deense Kathrine Barbro Bendixen. Hij is gemaakt van 50 meter koeiendarmen, die zijn schoongemaakt – gelukkig – en opgeblazen. De leds lijken het materiaal weer tot leven te brengen.

De lamp loopt heel langzaam leeg en zal uiteindelijk verdwijnen, net als de koe zelf. Het is in elk geval een prachtige poging om materialen weer op andere manieren te gebruiken en langer mee te laten gaan.

De lamp Inside Out is gemaakt van 50 meter darmen van één koe, en het licht komt van ledlampen.

Toch eens vragen op onze redactie of ze er wat voor zouden voelen, zo’n koeiendarmenlamp …

Lees hier meer over de Dutch Design Week.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: