Bond watch

James Bond en zijn gadget-horloges door de jaren heen

In elke James Bond-film spelen techniek en gadgets een grote rol. Agent 007 heeft bijvoorbeeld horloges gehad met een geigerteller, een minizaagje, een laser en vele andere snufjes.

28 oktober 2015 door Thomas Lykke Olesen

Dit is een overzicht van de vele horloges met ingebouwde gadgets die in diverse James Bond-films de revue gepasseerd zijn:

 • In de eerste film over James Bond, Dr. No uit 1962, had het horloge van Agent 007 niet veel gadgets, maar hij gebruikte de zelfoplichtende wijzer om een geigerteller te testen.

 • In de film From Russia With Love uit 1963 had niet James Bond zelf, maar de slechterik Red Grant een gadget-horloge. Er zat een draad in waarmee Red Grant een valse James Bond wurgde. Dat probeerde hij later ook met de echte Agent 007, maar zonder succes.

 • Het eerste echte gadget-horloge van Bond kregen we te zien in Thunderball uit 1965, waarin de geheim agent een Breitling Top Time-polshorloge met ingebouwde geigerteller droeg. Hij gebruikte het toen hij de villa van de slechterik Largos bezocht.

Nieuwe James Bond krijgt geavanceerde horloges

 • In Live And Let Die (1973) volgde Roger Moore Sean Connery op als James Bond. Maar de acteur die Bond vertolkte, was niet de enige vernieuwing: ook de horloges van Bond maakten een ontwikkeling door. In deze film had zijn Rolex Submariner twee snufjes: een sterke elektromagneet waarmee Bond snel metalen voorwerpen naar zich toe kon trekken, en een mini-cirkelzaag.

 • In The Spy Who Loved Me uit 1977 was Bond uitgerust met een Seiko 0674-polshorloge dat een soort minifax bevatte. Het kon ontvangen berichten uitprinten op een strookje papier.

 • In Moonraker (1979) had Bond weer een Seiko om zijn pols, deze keer een M354-5019. Het horloge bevatte een klein beetje hoogexplosieve springstof, die Bond ergens kon aanbrengen, waarna hij het met zijn horloge tot ontploffing kon brengen. En Bond had nog een horloge-gadget in deze film.

 • In 1981 kwam For Your Eyes Only uit, waarin we een meer geavanceerde versie van het horloge uit The Spy Who Loved Me (1977) te zien kregen. Deze keer kon Bonds horloge, een Seiko Duo-Time H357, ook berichten ontvangen, maar in For Your Eyes Only werden ze op een lcd-schermpje getoond en niet geprint op een strookje papier zoals in de eerdere film.

 • Octopussy (1983). In deze film had Bond twee horloges, beide van het merk Seiko. Een daarvan was een Seiko Sports 100 G757 met een opsporingsmechanisme, waardoor Bond de opsporingseenheid ontdekte die verstopt zat in een vals Fabergé-ei.

Nieuwe horloges - nu met laserstralen

 • 1983 was ook het jaar waarin Never Say Never Again in première ging. Deze film was niet geproduceerd door Eon Productions zoals de meeste andere en wordt daarom beschouwd als een onofficiële Bond-film. Bovendien ging het om een remake van Thunderball uit 1965.

 • In The Living Daylights uit 1987 kroop Timothy Dalton in de huid van Bond, en ook deze keer kwam er een gadget-horloge voor in de film. Nu was alleen de slechterik, General Pushkin, de drager. Hij had een klokje met een ingebouwd alarm. Toen Bond hem in het nauw dwong, drukte de schurk op een knop op zijn horloge, waarna er een rode lamp ging knipperen en zijn handlagers gealarmeerd werden.

Het tijdperk van Brosnan en de horloges van Omega

 • In de film Goldeneye uit 1995 was Agent 007 (nu gespeeld door Pierce Brosnan) opnieuw voorzien van een gadget-horloge, deze keer een Omega Seamaster. Het bevatte een lasersnijder en een ingebouwde detonator, die de mijnen die Bond legde draadloos tot ontploffing kon brengen.

 • Niet lang daarna konden we Bond opnieuw met een Omega Seamaster om zijn pols bewonderen. In Tomorrow Never Dies uit 1997 bevatte het horloge een kleine explosieve lading die ergens geplaatst kon worden en vervolgens tot ontploffing gebracht werd door aan de wijzers te draaien.

 • In The World Is Not Enough uit 1999 droeg Bond voor de derde keer op rij een Omega Seamaster. Deze keer schoot er een kabel van 50 voet uit het horloge, die een gewicht van 800 pond kon dragen. Daarnaast lichtte de wijzerplaat bijzonder fel op.

 • Bond droeg opnieuw een Omega in de film Die Another Day uit 2002. Net als in Never Say never Again en Goldeneye bevatte dit horloge een lasersnijder en een springstofdetonator.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: