Lexus hoverboard

Lexus' zwevende skateboard rijdt op kou

De autofabrikant Lexus maakt melding van een heel nieuw zwevend skateboard – een zogeheten hoverboard – dat rookt en op kou 'rijdt'.

7 juli 2015 door Babak Arvanaghi

Japanners lopen voorop met hoverboard

Sinds Marty McFly over het witte doek stoof in Back to the Future II kwijlen nerds en technici met jongensdromen bij de gedachte aan een zwevend skateboard – een zogeheten hoverboard.

Verschillende fabrikanten hebben al allerlei technieken uitgeprobeerd, maar zijn er nog niet in geslaagd een hoverboard te maken dat voor jan en alleman geschikt is. Het Japanse Lexus wil daar nu verandering in brengen.

Filmpje met een glimp van Lexus' magnetische hoverboard.

Hoverboard zweeft dankzij supergeleidende magneten

Het bedrijf, dat de luxueuzere variant van de Toyota maakt, vraagt aandacht voor het nieuwe hoverboard, Slide genaamd. De plank, die van bamboe en koolstofvezel gemaakt lijkt te zijn, zweeft in de video boven het asfalt.

Om de plank te laten zweven gebruikt Lexus supergeleidende magneten. Het metaal van de magneten verliest alle elektrische weerstand wanneer het gekoeld wordt. Daarnaast krijgen de magneten een 'richting' als ze gekoeld worden, waardoor ze binnen een baan blijven.

In het filmpje zie je de hoverboard roken – het zit vol vloeibare stikstof, die een supergeleidende magneet in de plank koel houdt. Deze stikstof heeft een temperatuur van -196 graden Celsius. De 'rook' is verdampte stikstof.

Kijk in dit filmpje hoe supergeleidende magneten werken.

Hoverboard heeft metalen onderlaag nodig

Supergeleidende magneten hebben niet zo heel veel metaal nodig om op de onderlaag te kunnen reageren. Maar wel een beetje, en er moet dan ook een kleine hoeveelheid metaal in de grond zitten.

Zolang er vloeibare stikstof in de plank zit, kan hij boven de grond blijven zweven. Is de stikstof verbruikt, dan zakt de plank naar de grond. Zweven kan hij pas weer wanneer hij is bijgevuld.

Het is niet waarschijnlijk dat de hoverboard van Lexus in de handel komt. Op internet doen geruchten de ronde dat het filmpje een marketingstunt van Lexus is om aandacht te vragen voor de presentatie van een nieuwe auto.

Sciencefiction kent wel meer hoverboards

De mobiele telefoon is geïnspireerd op het Star Trek-universum, en ook cyborgs, satellieten en vliegende auto's komen rechtstreeks uit de wereld van sciencefiction. Lees meer over de invloed van sciencefiction op de toekomst in ons grote artikel:

HOVERBOARD ANNO 1989

In de film Back to the Future II uit 1989 reist de jonge Marty McFly naar 2015, een jaar waarin hij o.a. op een speels ontworpen hoverboard stuit.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: