De 6 coolste kerstcadeaus van 2015

Heb je nog geen kerstinkopen gedaan voor de kinderen of voor jezelf, let dan op. Wij kiezen de zes coolste kerstcadeaus voor kinderen van 5 tot 100 jaar die van gadgets en techniek houden.

BB-8 Peek

Dit jaar hoeven er niet alleen zelfgebreide truien van tante Toos onder de kerstboom te liggen. 2015 is namelijk het jaar van de nerdy kerstcadeaus.

De keuze uit intelligente robots, tablet-clones voor klein en groot, interactieve spellen en drones is dit jaar schier oneindig.

Wetenschap in Beeld presenteert de top 6 van de coolste kerstcadeaus om dit jaar te geven én te krijgen:

6. i-Que Intelligent Robot

i-Que Intelligent Robot

In de categorie speelgoed dat niet op z'n mondje gevallen is staat de roodwitte robotpop i-Que bovenaan. Eigenlijk is het vooral een geslachtsloze versie van de pop My Friend Cayla, die een grote hit was.

Het leuke van de i-Que is dat hij op een natuurlijke manier met kinderen communiceert, als hij tenminste met een Android- of iOS-apparaat verbonden is. Want de i-Que maakt gebruik van internet om zijn kennis aan te vullen.

Zonder internetverbinding is de i-Que een dure presse-papier, maar als er een apparaat aan gekoppeld is, is je kind uren zoet met een alwetende, dansende robotvriend. Hij zoekt een kindvriendelijk antwoord op alle vragen op.

De i-Que is verkrijgbaar voor € 104,99

5. WowWee MiPosaur

MiPosaur

Een combinatie van een buitengewoon vermakelijke robot en een dinosaurus. Dat is een win-win voor kinderen en het innerlijke kind van volwassenen.

Dit uitgebalanceerde ventje kan achter zijn tracking ball aan gaan, hij reageert op gebaren en je kunt aan zijn staart trekken. En hij vindt precies de juiste balans tussen cool en gestoord.

Het beste is nog dat je de MiPosaur via een Android- of iOS-app kunt aansturen. Dan heeft hij meer spelletjes en krijg je de mogelijkheid om hem te belonen.

De MiPosaur is het best geschikt voor kinderen onder de 13 jaar, ook als ze geen eigen tablet of telefoon hebben om de dinosaurusrobot aan te sturen.

De adviesprijs van de WowWee MiPosaur is € 119,98

4. LEGO Dimensions

LEGO Dimensions

In reactie op het enorme succes van consolespelletjes als Skylander en Disney Infinity, is LEGO een samenwerking aangegaan met Warner Bros. en hebben ze het spel LEGO Dimensions uitgegeven.

En dat blijkt een schot in de roos. Het gevarieerde LEGO-universum in combinatie met bekende personages uit de entertainmentwereld - zoals The Simpsons en _Back to the Future>/em> - is heel aantrekkelijk.

Het concept is vertrouwd: er is een startpakket dat je kunt uitbreiden met betaalde karakters, die elk een unieke aanvulling op het spel bieden. LEGO doet het alleen een stuk stijlvoller.

LEGO Dimensions is bedoeld voor kinderen van 7 tot 14 jaar, maar je kunt het prima aan een 5-jarige cadeau geven als die ervaring met een spelconsole heeft. Dat moet dan een PS3, PS4, Nintendo Wii U, Xbox 360 of Xbox One zijn.

Het startpakket is verkrijgbaar voor € 99,99. Verschillende Level, Team en Fun Packs maken je per stuk € 14,99 tot € 29,99 armer.

3. Parrot Airborne Night - SWAT_

Parrot Airborne Night Swat

Als je nog steeds geen drone hebt, is dit je kans. Doe jezelf er eentje cadeau voor kerst of geef hem aan de kinderen en ga er zelf mee spelen als ze naar hockey zijn.

En als je een betaalbare drone zoekt waar je ook echt wat aan hebt, kom je al snel uit bij de Parrot-minidrones, die in allerlei varianten te koop zijn - vliegende en rijdende.

Onze favoriet is de fraaie en duistere 'Airborne Night - SWAT', die prima vliegt en is voorzien van krachtige lampen en een camera. Bovendien kun je hem zelfs binnenshuis gebruiken.

Dát is pas cool!

De Airborne Night is de juiste en voordeligste manier om je dronecarrière te beginnen - of om te ontdekken dat je deze rage voortaan maar aan je voorbij laat gaan. En als je kinderen het niks vinden, weet je er vast zelf wel raad mee.

Een uur opladen geeft een vliegtijd van een kleine 10 minuten.

De Parrot Airborne Night is verkrijgbaar voor € 114,95

2. Dash and Dot

Dash and Dot

In de duurdere categorie valt het robotduo Dash en Dot - de beste combinatie van spelen en leren van dit jaar. En daar betaal je voor.

Je krijgt dan deze twee schattige bolletjes - de grote Dash en de kleine Dot. En die geven je waar voor je geld: dit leerzame speelgoed is veel beter dan de meeste andere dingen die erop lijken.

Samen met een Android- of iOS-apparaat kunnen Dash en Dot allerlei opgaven uitvoeren, en dat geeft uren-, dagen- en wekenlang plezier. Want de mogelijkheden zijn vrijwel onuitputtelijk.

Kinderen leren van Dash en Dot een heleboel over programmeren en logische probleemoplossing. En hoewel ze worden aanbevolen voor kinderen vanaf 8 jaar, vinden wij ze ook prima geschikt voor kinderen van 6 of 7.

De prijs is echter een stevig minpunt, en dat is de reden dat Dash en Dot 'slechts' op de tweede plaats staan.

De adviesprijs van het Dash and Dot-basispakket is € 229,99, maar om alle mogelijkheden te benutten heb je het 'Wonderpack' nodig, dat zo'n € 329,99 kost.

1. BB-8 by Sphero

BB-8 White Background

De Star Wars-lieveling en anti-held BB-8 is de ultieme tech-toy van dit jaar.

Het briljante Sphero heeft met zijn bestaande robotbollen een variant gemaakt van de droid BB-8 uit de nieuwste Star Wars-film, The Force Awakens, en het resultaat is eenvoudigweg geweldig.

Je kunt de kleine BB-8 gesproken opdrachten geven, bijvoorbeeld dat hij een gebied moet afzoeken, of met een Android- of iOS-app aansturen. Dankzij Bluetooth heb je dan een bereik van 30 meter.

De oplaadbare batterij is genoeg voor een uur rondscharrelen, en het laadstation wordt erbij geleverd. BB-8 is van zeer stevige kunststof gemaakt, zodat hij lang meegaat. Hij kan prima tegen de muur botsen of een bescheiden valletje maken zonder een krasje op te lopen.

Het enige minpunt is dat BB-8 niet zo van tapijt houdt, maar desondanks is het een fantastisch stukje speelgoed voor kinderen van 5 jaar en ouder.

Het kerstcadeau van het jaar, BB-8 by Sphero, is verkrijgbaar voor € 169,99