Shutterstock

Daarom knettert metaal in de magnetron

Als je weleens bent vergeten het aluminiumfolie van je bord te halen voordat je dat in de magnetron zette, staat het je vast nog levendig voor de geest dat je opeens vuur zag en harde geluiden hoorde. Wij leggen uit hoe dat komt.

Een magnetron warmt het eten op met behulp van elektromagnetische golven.

De golven creëren een elektrisch veld, dat miljarden keren per seconde van richting verandert.

Door die veranderingen komen polaire moleculen met aan weerszijden een andere elektrische polariteit, zoals watermoleculen, in beweging. Door de zeer snelle richtingsveranderingen ontstaat er meer wrijving tussen de moleculen, en daarbij komt warmte vrij.

VIDEO: Kijk hoe snel aluminiumfolie vlam vat

Als je de magnetron aanzet, vliegt het aluminiumfolie al na een paar seconden in brand.

Pas op met wat je in de magnetron zet

In tegenstelling tot water zullen metaalmoleculen de microgolfstraling doorgaans reflecteren in plaats van opnemen. En door de wisselingen in het elektrische veld kan er een stroom door het metaal gaan lopen.

Als het metalen voorwerp groot en dik genoeg is, zoals een lepel, wordt de stroom als warmte geabsorbeerd. Is het voorwerp dun en spits, zoals een vork, dan kan de elektrische stroom zich aan de uiteinden verzamelen en een vonk afgeven.

Als er ander, brandbaar materiaal in de magnetron zit, kan dit in brand vliegen en kan de magnetron vanbinnen smelten.

© shutterstock & youtube

Vijf dingen die je nooit in de magnetron mag doen

Er zijn nog meer dingen dan aluminiumfolie die je beter niet in de magnetron kunt zetten.

1. Vleesbakjes van de supermarkt

Een vleesbakje is gemaakt van kwetsbaar materiaal en zal waarschijnlijk smelten in de magnetron. Leg vlees dus op een bord of schaal voor je het verwarmt.

2. Huishoudfolie

Huishoudfolie is een zeer dun stuk plastic, dat smelt als het wordt verhit. Sommige soorten zijn echter speciaal gemaakt voor de magnetron. Controleer dus van tevoren goed of je het juiste type folie hebt.

3. Bestek

Bestek kan net als ander metaal de microgolffunctie van de magnetron beschadigen.

4. Klei

Schalen, borden en kopjes van klei kunnen kapotgaan als ze worden blootgesteld aan de warmtegolven van de magnetron. Een servies van klei zuigt mogelijk vocht op tijdens het afwassen, waardoor het in de magnetron kan barsten.

5. Melamine

Schalen en ander serviesgoed van het hardplastic melamine zijn niet bestand tegen de hitte van een magnetron.