Armband toont je promillage

Een nieuwe, draagbare alcoholtester meet je promillage en stuurt het rechtstreeks naar je mobiel. De meting vindt plaats in een discrete armbandsensor en maakt gebruik van je zweet.

alcoholtester TOP

Je hebt een, eeh, tijdje geleden een paar biertjes gedronken en vraagt je af of je nog naar huis kunt rijden.

Gelukkig kun je op je mobiel zien dat het alcoholgehalte in je bloed onder de 0,5 promille ligt, de wettelijke grens in Nederland en België.

Zo eenvoudig is het met deze nieuwe, Amerikaanse alcoholtester.

Alcoholtester meet ethanol in zweet

Het bedrijf BACtrack heeft een armband ontwikkeld met een elektrochemische sensor die de concentratie ethanol in je zweet meet en de gegevens naar je smartphone stuurt.

Een algoritme rekent de ethanolwaarde om naar het alcoholpromillage in je bloed.

Video

VIDEO: De uitvinder legt uit hoe de alcoholtester werkt.

Omdat het 45 minuten duurt voordat de ethanol via de huid naar buiten komt, loopt de uitslag van de alcoholtester altijd drie kwartier achter.

Hij is echter een stuk eleganter en minder opvallend dan een ouderwetse alcoholmeter.

Alcoholtester wint de hoofdprijs

De alcoholarmband heeft de eerste prijs van 200.000 dollar gewonnen in een wedstrijd die uitgeschreven was door het Amerikaanse National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA).

Deelnemers moesten een alcoholtester ontwikkelen die draagbaar, gebruiksvriendelijk, discreet en elegant ontworpen was.

Het NIAAA hoopt dat de uitvinding het makkelijker maakt om bijvoorbeeld ziekenhuispatiënten en proefpersonen in de gaten te houden en dat iedereen zelf een oogje op zijn alcoholinname zal houden.

De nieuwe alcoholtester is nog een prototype, maar BACtrack verwacht eind 2016 een beperkt aantal armbanden op de markt te kunnen brengen.