Ford wil patent op gecamoufleerde reserveaccu voor elektrische auto’s

Elektrische auto’s hebben nog steeds een flink kleinere actieradius dan brandstofauto’s. Maar Ford wil hier iets aan doen met een gecamoufleerde reserveaccu, zo blijkt uit een patentaanvraag.

Schets van elektrische auto met reserveaccu op het dak
© Ford

Het bereik is nog steeds een zwak punt van moderne elektrische auto’s.

Een Mercedes-Benz EQS 450+, die in meerdere tests is uitgeroepen tot de elektrische auto met de grootste actieradius, kan iets minder dan 750 kilometer rijden op één laadbeurt. Maar het gemiddelde bereik ligt tussen de 300 en 400 kilometer, afhankelijk van het seizoen.

En hoewel de accu’s voortdurend in ontwikkeling zijn, heeft autofabrikant Ford blijkbaar een andere oplossing om ervoor te zorgen dat je voortaan in één ruk naar je vakantiebestemming kunt rijden.

De Amerikaanse autogigant heeft een patentaanvraag ingediend voor een reserveaccu voor elektrische auto’s die er op het eerste gezicht uitziet als een gewone dakkoffer.

De accu krijgt een laadkabel die kan worden aangesloten op de oplader van de auto als draagbaar oplaadstation.

Opladen moet draadloos zijn

Oplettende gebruikers op een internetforum voor Ford F-150 Lightning-liefhebbers hebben de patentaanvraag onderschept.

Op de bijbehorende schetsen lijkt de reserveaccu te zijn gemonteerd op een Ford Bronco.

De patentaanvraag toont ook duidelijk een laadkabel die uit de achterkant van de dakaccu steekt.

Schets van dakkoffer met reserveaccu

De nieuwe reserveaccu van Ford komt op de auto als dakkoffer, en daar lijkt hij ook sterk op in de schetsen die de autofabrikant heeft meegestuurd met de patentaanvraag.

© Ford

Volgens de aanvraag moet de laadkabel direct op de auto kunnen worden aangesloten.

Uiteindelijk wil Ford de verbinding draadloos maken, zodat de bestuurder op een knop kan drukken om de accu te starten en stroom naar de motor te sturen.

Omdat Ford nog niets heeft losgelaten over de nieuwe reserveaccu, zijn er nog veel onbeantwoorde vragen over de mogelijkheden.

Zo is nog onduidelijk wat de dakaccu precies zal betekenen voor de actieradius van de elektrische auto.

De patentdocumenten beschrijven wel dat de dakkoffer zal worden geïsoleerd met polyurethaanschuim om de accu te beschermen tegen hitte en kou.

Montage kan lastig worden

De koelopeningen aan de zijkant van de dakkoffer moeten ook gesloten kunnen worden als de auto door sneeuw, regen of zand rijdt, waardoor de accu schade kan oplopen.

Een andere belangrijke vraag is waar de dakkoffer precies moet worden gemonteerd, en hoe.

Accu’s voor elektrische auto’s wegen doorgaans 300 tot 600 kilo, dus de koffer moet waarschijnlijk iets steviger worden vastgezet dan een skibox – al is de reserveaccu vermoedelijk wel lichter dan een gewone.