Europese concurrent van gps kampt met defecte klokken

Het Europese navigatiesysteem Galileo verkeert in zwaar weer. Een aantal van de extreem precieze atoomklokken aan boord van de satellieten is ermee opgehouden.

Galileo-satelliet

Een aantal van de nauwkeurige atoomklokken op de Galileo-satellieten begeeft het.

© ESA

Sinds 1999 proberen de EU en ESA een wereldwijd navigatiesysteem van de grond te krijgen, dat de strijd moet aanbinden met het Amerikaanse gps-systeem.

Het Europese systeem, Galileo, werd in december 2016 in gebruik genomen, maar is een maand later al op grote moeilijkheden gestuit.

De satellieten die je positie registreren, zijn voorzien van extreem precieze atoomklokken. En die steken nu net een spaak in het wiel van dit project: een aantal ervan doet het niet meer.

Deskundigen denken mee

Elke satelliet heeft vier atoomklokken aan boord, maar op sommige satellieten werken er nog maar drie. Eén satelliet heeft zelfs nog maar twee functionerende klokken.

Dat is een ernstig probleem, want de klokken zorgen ervoor dat het systeem weet waar je bent.

In een persbericht schrijft ESA dat de organisatie samenwerkt met een aantal producenten van uurwerken en satellieten om de oorzaak van het probleem te achterhalen. Tot nu toe is die echter niet gevonden.

ESA overweegt uitstel

Tot op heden heeft ESA 18 van 30 geplande Galileo-satellieten in omloop gebracht. De organisatie overweegt de lancering van de resterende satellieten uit te stellen.

Met 18 satellieten is het systeem operationeel, maar nog wel afhankelijk van samenwerking met de gps-satellieten. Pas als de laatste 12 zijn gelanceerd, kan het systeem het zelf af.

Elke satelliet heeft in principe genoeg aan één werkende klok, maar ESA vreest dat op den duur alle klokken zullen uitvallen.