Terwijl we koudere en donkere tijden tegemoet gaan, zetten veel mensen door de energiecrisis de verwarming juist lager en de lichten uit om een gigantische rekening te voorkomen.
Om dezelfde reden kijken politici over de hele wereld naar groene energiebronnen om te zorgen dat we geen Russische olie en gas meer nodig hebben.
Een deel van de oplossing zou zonne-energie kunnen zijn – en niet alleen in de vorm van zonneparken op land.
Misschien is het wel veel efficiënter om zonnestralen in de ruimte op te vangen.
Want aan de andere kant van de atmosfeer is er onbeperkte ruimte om enorme installaties op te zetten – en, in tegenstelling tot de zonneparken hier, zou je dag en nacht elektriciteit kunnen opwekken door de zonnepanelen in een baan rond de aarde te sturen.
Daarom staat zonne-energie uit de ruimte op de agenda van de Europese ministers van wetenschap die volgende maand in Parijs bijeenkomen.
Hier zullen de ministers beslissen over de volgende prioriteiten voor het Europees Ruimteagentschap (ESA). En een van de agendapunten is een voorstel om te kijken of zonne-energiecentrales in een baan om de aarde gebouwd kunnen worden.
Waarom de aarde volzetten met zonnepanelen?
De pilot heet Solaris en als deze groen licht krijgt, gaat het project onderzoeken of zonnecellen in de ruimte kunnen bijdragen aan de toekomstige energiezekerheid van Europa.