Noorderlicht wees de weg
Poollicht – zoals noorderlicht – ontstaat als elektrisch geladen deeltjes in zonnevlammen uit de zon wegschieten. Wanneer ze de noord- of zuidpool van de aarde raken, krijgen elektronen in de atmosfeer extra energie. De hogere energietoestand komt tot uitdrukking in een zichtbaar, gloeiend licht.
AuREUS hanteert een soortgelijk principe.
Het flexibele, duurzame materiaal is gemaakt van een harsachtig plastic met fruitpigmenten die worden gewonnen uit afgedankte gewassen. De fruitkleur bevat deeltjes die het onzichtbare uv-licht van de zon kunnen absorberen en omzetten in zichtbaar licht.
Het zichtbare licht kan vervolgens naar zonnecellen worden gekaatst, die er stroom mee kunnen opwekken.
Flats worden zonnecelfarms
AuREUS gebruikt niet alleen groente- en fruitafval, de uitvinding pikt ook het onzichtbare ‘afvallicht’ van de zon op, waar zonnecellen normaal gesproken niets mee kunnen.
Zelfs als de zon niet schijnt, wordt uv-licht weerkaatst door trottoirs en gebouwen – en dat licht kan AuREUS nu opvangen en in stroom omzetten. Carvey Maigue geeft aan dat AuREUS-zonnepanelen daarom niet naar de zon gekeerd hoeven te zijn, zoals gewone zonnepanelen.
Het plan is om het AuREUS-materiaal te gebruiken voor ramen in bijvoorbeeld hoogbouw en deze daarmee om te vormen tot gigantische verticale zonnepanelen. Door zonnecellen in een frame rond de AuREUS-ramen te plaatsen, wordt het uv-licht van de zon naar de zonnecellen gekaatst en daar omgezet in elektriciteit.
Maar er is nog veel meer mee mogelijk. Omdat het AuREUS-materiaal relatief flexibel is, fantaseert Carvey Maigue er al over om de uitvinding in te bouwen in bijvoorbeeld auto’s of zelfs in onze toekomstige kleding.