Dyson Award

Vuilnisramen oogsten verspilde energie van de zon

Ze vangen het licht op waar traditionele zonnecellen niets mee kunnen. Ze werken als het bewolkt is. En ze kunnen onze huizen veranderen in gigantische zonnepanelen. Allemaal dankzij een jonge Filipijnse uitvinder.

Carvey Maigue, een student aan de Mapúa University in de Filipijnen, heeft een nieuw materiaal uitgevonden dat deels is gemaakt van voedselafval en dat kan worden gebruikt in zeer efficiënte zonnecelsystemen.

Door de uitvinding bijvoorbeeld toe te passen op ramen in hoogbouw, kan met behulp van planten mogelijk heel veel duurzame energie worden opgewekt.

Maigue is bekroond met The James Dyson Award 2020 voor duurzaamheid voor zijn uitvinding, die volgens hem is geïnspireerd door het noorderlicht, aurora borealis – vandaar de naam AuREUS, die verwijst naar het Latijnse ‘aurora’.

🎬 Kijk hoe de uitvinder op zijn idee kwam:

Noorderlicht wees de weg

Poollicht – zoals noorderlicht – ontstaat als elektrisch geladen deeltjes in zonnevlammen uit de zon wegschieten. Wanneer ze de noord- of zuidpool van de aarde raken, krijgen elektronen in de atmosfeer extra energie. De hogere energietoestand komt tot uitdrukking in een zichtbaar, gloeiend licht.

AuREUS hanteert een soortgelijk principe.

Het flexibele, duurzame materiaal is gemaakt van een harsachtig plastic met fruitpigmenten die worden gewonnen uit afgedankte gewassen. De fruitkleur bevat deeltjes die het onzichtbare uv-licht van de zon kunnen absorberen en omzetten in zichtbaar licht.

Het zichtbare licht kan vervolgens naar zonnecellen worden gekaatst, die er stroom mee kunnen opwekken.

Flats worden zonnecelfarms

AuREUS gebruikt niet alleen groente- en fruitafval, de uitvinding pikt ook het onzichtbare ‘afvallicht’ van de zon op, waar zonnecellen normaal gesproken niets mee kunnen.

Zelfs als de zon niet schijnt, wordt uv-licht weerkaatst door trottoirs en gebouwen – en dat licht kan AuREUS nu opvangen en in stroom omzetten. Carvey Maigue geeft aan dat AuREUS-zonnepanelen daarom niet naar de zon gekeerd hoeven te zijn, zoals gewone zonnepanelen.

Het plan is om het AuREUS-materiaal te gebruiken voor ramen in bijvoorbeeld hoogbouw en deze daarmee om te vormen tot gigantische verticale zonnepanelen. Door zonnecellen in een frame rond de AuREUS-ramen te plaatsen, wordt het uv-licht van de zon naar de zonnecellen gekaatst en daar omgezet in elektriciteit.

Maar er is nog veel meer mee mogelijk. Omdat het AuREUS-materiaal relatief flexibel is, fantaseert Carvey Maigue er al over om de uitvinding in te bouwen in bijvoorbeeld auto’s of zelfs in onze toekomstige kleding.