Revolutionaire zonnecellen beloven zonnige toekomst

Australische ingenieurs hebben een nieuw type zonnecellen gemaakt dat ultra-effectief is. Daarmee is de aarde in één klap een enorme stap dichter bij een toekomst met duurzame energie.

Solar Cell UNSW

Een onderzoeksteam van de University of New South Wales in het Australische Sydney heeft een prestatie geleverd die pas over 35 jaar werd verwacht.

Ze hebben een geheel nieuw type zonnecellen gemaakt, dat ongeconcentreerd zonlicht efficiënter omzet in elektriciteit dan menigeen had durven dromen.

Het team heeft het efficiëntierecord verbroken door het huidige maximale rendement te verhogen van 24 procent tot wel 34,5 procent.

Zonnecellen overtreffen stoutste verwachtingen

Ongeconcentreerd zonlicht wordt rechtstreeks van de zon gewonnen, zonder dat de lichtgolven met spiegels worden geconcentreerd. Zonnecellen op het dak van een huis maken bijvoorbeeld gebruik van ongeconcentreerd zonlicht.

Het internationale doel voor het opwekken van rendabele energie met zonnecellen op deze manier is vastgesteld op een rendement van 35 procent. Dit getal komt uit de koker van Agora Energiewende, een Duitse denktank op het gebied van energie.

Toen het doel werd vastgesteld, dachten de Duitsers optimistisch dat het rond 2050 kon worden bereikt. Maar met dat plan hebben de Australiërs korte metten gemaakt – in positieve zin.

Nieuwe zonnecellen zijn kleiner en efficiënter

De onderzoekers uit Sydney zijn niet alleen uiterst dicht bij het nagestreefde rendement gekomen.

Hun nieuwe zonnecellen zijn ook stukken kleiner, zodat er meer energie kan worden geproduceerd op hetzelfde oppervlak.

Het voormalige efficiëntierecord werd behaald met zonnecellen met een oppervlak van 800 vierkante centimeter. De nieuwe Australische fotovoltaïsche zonnecellen leveren 34,5 procent op slechts 28 vierkante centimeter.

Dat betekent dat er bijna 30 nieuwe zonnecellen passen op hetzelfde oppervlak als één zonnecel met het oude record. En dat maakt zonne-energie veel goedkoper!