Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Solar Cell UNSW
Techniek - Zonnecellen

Revolutionaire zonnecellen beloven zonnige toekomst

Australische ingenieurs hebben een nieuw type zonnecellen gemaakt dat ultra-effectief is. Daarmee is de aarde in één klap een enorme stap dichter bij een toekomst met duurzame energie.

Een onderzoeksteam van de University of New South Wales in het Australische Sydney heeft een prestatie geleverd die pas over 35 jaar werd verwacht.

Ze hebben een geheel nieuw type zonnecellen gemaakt, dat ongeconcentreerd zonlicht efficiënter omzet in elektriciteit dan menigeen had durven dromen.

Het team heeft het efficiëntierecord verbroken door het huidige maximale rendement te verhogen van 24 procent tot wel 34,5 procent.

Zonnecellen overtreffen stoutste verwachtingen

Ongeconcentreerd zonlicht wordt rechtstreeks van de zon gewonnen, zonder dat de lichtgolven met spiegels worden geconcentreerd. Zonnecellen op het dak van een huis maken bijvoorbeeld gebruik van ongeconcentreerd zonlicht.

Het internationale doel voor het opwekken van rendabele energie met zonnecellen op deze manier is vastgesteld op een rendement van 35 procent. Dit getal komt uit de koker van Agora Energiewende, een Duitse denktank op het gebied van energie.

Toen het doel werd vastgesteld, dachten de Duitsers optimistisch dat het rond 2050 kon worden bereikt. Maar met dat plan hebben de Australiërs korte metten gemaakt – in positieve zin.

Nieuwe zonnecellen zijn kleiner en efficiënter

De onderzoekers uit Sydney zijn niet alleen uiterst dicht bij het nagestreefde rendement gekomen.

Hun nieuwe zonnecellen zijn ook stukken kleiner, zodat er meer energie kan worden geproduceerd op hetzelfde oppervlak.

Het voormalige efficiëntierecord werd behaald met zonnecellen met een oppervlak van 800 vierkante centimeter. De nieuwe Australische fotovoltaïsche zonnecellen leveren 34,5 procent op slechts 28 vierkante centimeter.

Dat betekent dat er bijna 30 nieuwe zonnecellen passen op hetzelfde oppervlak als één zonnecel met het oude record. En dat maakt zonne-energie veel goedkoper!

Lees ook:

Zonnecellen

Met de nieuwe zonnecellen gooi je je benzinetank vol met zonlicht

1 minuut
Zonnecellen

Zonne-installatie laadt 1,1 mln batterijen op

1 minuut
Zonnecellen

Nu kun je Tesla’s zonnedak vooruitbestellen

0 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

passowrd_reset.form.email_help
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar
Fout: Voer je wachtwoord in

Nieuw wachtwoord

Wachtwoord vereist
Toon Verberg