Shutterstock
Zonnecellen met reflectie op water

Portugal bouwt grootste drijvende zonnepark van Europa

Op een stuwmeer in Portugal drijft het grootste zonnepark van Europa. Vanaf juli zal het huishoudens van groene stroom voorzien. De dam produceert al stroom, dus het is een win-winsituatie om het park hier te installeren.

Door de torenhoge gas- en olieprijzen heeft de invasie van Rusland in Oekraïne de energietransitie een impuls gegeven.

Een van de nieuwe projecten is het grootste drijvende zonnepark van Europa, dat vanaf juli 1500 huishoudens in Portugal van stroom zal voorzien.

De zonnecellen drijven op een stuwmeer, waardoor de nieuwe stroomvoorziening gemakkelijk en goedkoop op het net kan worden aangesloten.

Vier voetbalvelden drijven op groene energie

Het nieuwe zonnepark ligt op het meer bij de Alquevadam in Zuidoost-Portugal.

Dit is de grootste dam van West-Europa, en het grootste stuwmeer. En nu is hier ook het grootste drijvende zonnepark van Europa.

Grootste drijvende zonnepark van Europa in Portugal

De 12.000 zonnecellen op het Alquevameer beslaan samen vier voetbalvelden en vormen daarmee het grootste drijvende zonnepark van Europa.

© Miguel Pereira/Reuters/Ritzau Scanpix

De 12.000 zonnecellen, die samen vier voetbalvelden beslaan, zijn al op het meer geplaatst.

Als de zonnecellen in juli geïnstalleerd zijn, zullen ze 7,5 gigawattuur per jaar leveren, aldus het Portugese energiebedrijf Energias de Portugal (EDP). Dat is genoeg om 1500 huishoudens van stroom te voorzien.

Zonnecellen installeren op een stuwdam die al stroom opwekt is een win-winsituatie. De dam is al aangesloten op het net, wat het installeren van de nieuwe zonnecellen veel makkelijker maakt.

Lithiumbatterijen met een capaciteit van 2 gigawattuur moeten de overtollige energie opslaan.

Portugees klimaat versnelt energietransitie

Volgens Miguel Patena, projectleider bij EDP, zal de door de zonnecellen opgewekte elektriciteit slechts een derde kosten van de prijs van elektriciteit uit een gasgestookte centrale.

Behalve de kosten wordt ook de CO2-uitstoot beperkt. En het park past perfect in het klimaatprofiel van Portugal.

Energias de Portugal, dat het grootste deel van de Portugese elektriciteit levert, wil in 2030 volledig CO2-neutraal te zijn.

Het klimaat van het Zuid-Europese land biedt volop mogelijkheden om groene energie te winnen. Portugal heeft veel zonuren en sterke winden vanaf de Atlantische kust, die omgezet kunnen worden in zonne- en windenergie.

Energias de Portugal heeft al toestemming gekregen om de nieuwe zonnevloot in het Alquevameer uit te breiden met 70 megawatt zonnecapaciteit.

Het huidige vermogen is 5 megawatt.