Nu kun je Tesla’s zonnedak vooruitbestellen

Tesla wil duurzame energie zo aantrekkelijk maken dat er geen logisch alternatief meer is. Daarom heeft het bedrijf Solar Roof gelanceerd –dakpannen met ingebouwde zonnecellen.

© Tesla

Tesla is vooral bekend om zijn elektrische auto’s. Maar die vormen maar één onderdeel van de missie van het bedrijf om de aarde te vergroenen.

De Amerikaanse firma neemt nu bestellingen aan voor zijn dakpannen met ingebouwde zonnecellen.

Solar Roof heet het concept, dat huishoudens moet voorzien van zonne-energie en de bewoners zo onafhankelijk maakt van het traditionele elektriciteitsnet.

Nooit meer stroomstoringen

Het project komt er in het kort op neer dat de traditionele dakpannen worden vervangen door energie opwekkende pannen van gehard glas.

De opgewekte energie wordt binnenshuis opgeslagen in een Powerwall-batterij, waardoor je ook stroom hebt als het bewolkt of nacht is en als er een stroomstoring is op het elektriciteitsnet.

Er zijn verschillende soorten dakpannen verkrijgbaar. De prijs van Solar Roof is echter nog relatief hoog: naar verwachting circa € 200 per vierkante meter. Dat is aanzienlijk meer dan de ongeveer 10 euro per vierkante meter van traditionele dakpannen.

Het verwijderen van het oude dak en het aanbrengen van het nieuwe zijn wel inbegrepen in de prijs.

Bestel nu vooruit

Tesla belooft dat zijn dakpannen duurzamer zijn dan andere. Het bedrijf is zelfs zo overtuigd van de degelijkheid van de dakpannen, dat ze in de Verenigde Staten met levenslange garantie worden verkocht.

Je kunt nu al een zonnedak vooruitbestellen, maar de levering zal even op zich laten wachten.

De eerste Solar Roofs worden dit jaar in de VS geïnstalleerd, en pas vanaf 2018 begint het bedrijf ermee in Europa.