Shutterstock

Nieuw type ‘zonnecel’ maakt elektriciteit van schaduw

Wetenschappers uit Singapore hebben een soort zonnecel ontwikkeld die geen direct zonlicht nodig heeft om energie op te wekken. Dit is mogelijk een doorbraak voor zonne-energie in steden.

Schaduw is de aartsvijand van zonnecellen. Hoe meer schaduw, hoe lager de efficiëntie. Maar nu hebben onderzoekers van de National University of Singapore een apparaat ontwikkeld dat juist schaduw omzet in elektriciteit.

Op het eerste gezicht lijkt deze shadow-effect generator net een gewone zonnecel met een dun laagje plastic, waarop kleine siliciumplaatjes zijn aangebracht. Maar hij werkt op een totaal andere manier.

Waar een gewone zonnecel rechtstreeks zonlicht nodig heeft, maakt deze generator gebruik van het contrast tussen licht en schaduw om elektriciteit op te wekken. Als de verschillende secties van de generator respectievelijk in de zon en de schaduw staan, ontstaat er een elektrische spanning tussen, en daardoor wordt stroom opgewekt.

Zo wordt stroom opgewekt met licht en schaduw:

Video

Twee keer zo efficiënt en tien keer zo goedkoop

De generator produceert nu beduidend minder stroom dan gewone zonnecellen onder optimale omstandigheden, maar in een omgeving met zwak licht en wisselende schaduwen, bijvoorbeeld in een huis, is hij twee keer zo efficiënt als conventionele zonnecellen. Bovendien is hij tien keer zo goedkoop om te maken.

Deze nieuwe technologie lijkt dus een groot potentieel te hebben om op grote schaal te worden toegepast.

Op dit moment produceert de generator voldoende energie voor een digitaal horloge, en de grootste uitdaging is om de efficiëntie te verhogen, waardoor hij breder toepasbaar wordt. Maar de wetenschappers blaken van het zelfvertrouwen.

Het apparaat is nu afgestemd op elektronica als smartphones en andere gadgets, maar volgens de ontwikkelaars kan het met verbeteringen op grote schaal buitenshuis worden toegepast. Misschien zelfs wel als fundament van het stroomnet.

De wetenschappers denken dat de generator uiterst geschikt is voor verstedelijkt gebied, waar hoge flats en verkeer schaduw produceren die benut kan worden voor energieopwekking. En omdat temperatuur en luchtvochtigheid niet van belang zijn, kan hij op allerlei plekken geïnstalleerd worden, bijvoorbeeld in stoepen. En dan zie je er niks van.