Door bestaande waterkrachtcentrales te voorzien van zonnecellen, kan de helft van het mondiale stroomverbruik worden gedekt met nieuwe duurzame energie.
Aldus een onderzoek van het laboratorium voor duurzame energie (NREL) van het energieministerie van de VS.
Waterkracht vormt nu circa de helft van de duurzame energie in Europa, maar volgens de NREL is er een groot onbenut potentieel.
🎬 Zie de testzonnecellen drijven in Portugal:
Infrastructuur is al aanwezig
De meeste waterkrachtcentrales wekken stroom op met turbines in dammen. De dammen houden rivieren tegen en vormen zo nieuwe waterreservoirs met grote onbenutte oppervlakken.
Het idee van de NREL is simpel en elegant: installeer grote drijvende zonnecelinstallaties in de waterreservoirs en verbind die met de bestaande infrastructuur van de waterkrachtcentrale. De centrales hebben namelijk al transformatorstations, die de spanning van de stroom verhogen voor deze de hoogspanningskabels van het elektriciteitsnet ingaat.
De NREL denkt dat de hybride centrales per jaar 10.600 terawattuur aan stroom kunnen opwekken, boven op de energie die de waterkrachtcentrales al produceren.
Om dat getal in perspectief te zetten: in 2018 was de mondiale energiebehoefte 22.300 terawattuur. De hybride centrales kunnen dus bijna de helft van het wereldwijde stroomverbruik dekken.
380.000 geschikte reservoirs wereldwijd
Op dit moment staan er her en der op de wereld enkele zonne-waterkrachtcentrales. Zo is er een experimenteel project bij een dam in de rivier de Rabagão in Portugal. Hier beslaan 840 drijvende zonnepanelen bijna 2500 m2 van de waterspiegel van het reservoir. En het bedrijf achter het experiment wil het project uitbreiden met nog eens 11.000 drijvende zonnecellen bij de Alqueva-waterkrachtcentrale zuidelijker in Portugal.
Maar het potentieel is nog veel groter. Volgens de analyse van de NREL zijn er wereldwijd bijna 380.000 vergelijkbare waterkrachtreservoirs die geschikt zijn voor een zonnecelinstallatie.
Dit getal moet echt worden gezien als een maximum. Het geeft geen exact beeld van hoeveel hybride centrales onze energiemarkt effectief aankan.
De volgende stap wordt het analyseren van de Portugese experimenten. Op basis van die ervaring kunnen de onderzoekers de best geschikte reservoirs voor de nieuwe energiecombinatie lokaliseren.