Solar window 11/2014

Overal zijn centrales verstopt

Zonnecellen, windmolens en zeevliegers: met nieuwe technieken worden lawaaiige energieopwekkers naar zee, de woestijn of de ruimte verbannen.

18 september 2014 door Ib Salomon

Zonnecellen worden onzichtbaar

Windmolens, zonnecellen en andere energiebronnen worden nu verstopt, zodat ze geen geluidsoverlast meer geven of het uitzicht bederven. Ze worden binnenkort helemaal aan het zicht onttrokken.

Zo zullen onderwatervliegers die energie uit de stromingen van de diepzee halen, onzichtbaar zijn. Ze deinen mee op de bewegingen van het water, wat stroom oplevert voor de dichtstbijzijnde steden aan de kust.

Energie uit zeestromingen

Deze vliegers zijn ontwikkeld door het Zweedse bedrijf Minesto en worden op dit moment in Noord-Ierland getest. Het testgebied staat bekend om zijn stabiele zeestromingen. Zelfs een zwakke stroming van twee meter per seconde is genoeg om grote hoeveelheden energie op te wekken.

Wetenschappers kijken naar de ruimte

Naast zeestromingen willen de onderzoekers ook energie uit de wind op open zee halen, waar het lastig en duur is om conventionele windmolens te plaatsen. Daarom komen er nu drijvende molens op diep water ver buiten de kust, zodat niemand er last van heeft.

Verder proberen ingenieurs met de techniek OTEC energie aan de oceanen te onttrekken. De wereldzeeën bevatten gigantische hoeveelheden warmte, die via warmtepompen en koeling met koud bodemwater om te zetten zijn in stroom.

Lees het artikel over verborgen energie

Wil je meer weten over onzichtbare energiecentrales? En over de wilde plannen om energie uit vulkanen en uit de ruimte te halen? Lees dan het hele artikel uit Wetenschap in Beeld 11/2014.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: