Magenn Power and Selsam

12 wilde windmolens

Windmolens zijn veel meer dan hoge palen en ronddraaiende bladen. Er wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van heel nieuwe methoden om windenergie op te wekken.

12 september 2011

Alternatieve energievormen ter vervanging van olie, kolen en gas staan erg in de belangstelling. Vooral windenergie is populair. En dan moeten we niet alleen denken aan grote aluminium palen met gestaag ronddraaiende bladen – het gaat veel verder.

Op veel plaatsen worden op dit moment nieuwe manieren ontwikkeld om de wind te temmen. Ballonmolens gevuld met helium, grote zeilen van kevlar die de wind opvangen of bossen vol palen van koolstofvezel zijn slechts enkele van de ideeën.

Volgens windenergiespecialist Mark D. Moore van de Aeronautical Systems Analysis Branch van NASA zijn er zowel geniale pioniers als enigszins wereldvreemde gelukszoekers bezig met de nieuwe windprojecten.

Vliegende windmolens hebben potentieel

Wat we zien is niet altijd even serieus. Maar veel mensen zijn echte pioniers die met een technologie werken die onze mogelijkheden om windenergie op te wekken ingrijpend kan veranderen,’ zegt hij. Vooral windmolens die in hoge luchtlagen zweven vindt hij bijzonder interessant: ‘Vliegende windmolens hebben simpelweg een enorm potentieel, omdat de snelheid van de wind groter en constanter is op grote hoogte. Van 80 tot 500 meter hoogte neemt de windsnelheid anderhalf tot twee keer toe, en op 10.000 meter hoogte is deze wel tien keer zo groot,’ zegt hij.

Klik door en bekijk de creatiefste windmolenideeën die Wetenschap in Beeld heeft geselecteerd – en die onze energieproblemen in de toekomst kunnen oplossen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: