Shutterstock
Vindmoelle

Is het lawaai van windmolens gevaarlijk?

Er doen verhalen de ronde over mensen die dicht bij een windmolen wonen en ziek zijn geworden van het lawaai van de wieken. Maar kan dit wel?

Wanneer een windmolenwiek van 60 meter de lucht doorklieft met 150 km/h, genereert hij veel lawaai, wat zeer hinderlijk kan zijn voor omwonenden.

Windmolens stoten laagfrequent geluid (10-160 Hz) en infrageluid (4-20 Hz) uit. De geluiden die wij mensen over het algemeen kunnen horen liggen tussen de 50 en 12.500 Hz.

Infrageluid valt dus buiten ons gehoor, maar laagfrequent geluid kunnen we wel horen, bijvoorbeeld ook als het gezoem van compressoren, transformatoren of dieselmotoren.

Als je vlak bij een moderne windmolen staat, maakt die evenveel lawaai als een grasmaaier of kettingzaag, maar al op 100 meter afstand is het lawaai gereduceerd tot het niveau van een normaal gesprek.

Het lawaai neemt toe met de grootte – en neemt af met de afstand

Grote turbines maken meer lawaai dan kleine. Voor een windmolen van 100 meter hoog is het geluidsniveau aanvaardbaar als de omwonenden op ten minste 400 meter afstand wonen.

vindmølle støj
© Daniel Vala/Shutterstock

1. Klinkt als een grasmaaier

Vlak bij de windturbine is het geluidsniveau vergelijkbaar met dat van een grasmaaier, dus circa 105 dB, maar op 30 meter afstand is het gedaald tot het niveau van een haardroger (zo’n 90 dB).

vindmølle støj
© Daniel Vala/Shutterstock

2. Daalt naar gewoon gesprek

Op 40-50 meter afstand van de windmolen is het geluidsniveau gedaald tot 80 dB, zeg maar het lawaai van een stofzuiger, en op 80-90 meter komt het niveau overeen met een normaal gesprek (60 dB).

vindmølle støj
© Daniel Vala/Shutterstock

3. Bromt als een koelkast

Op 400 meter afstand is het geluid van de windmolen gedaald tot 40 dB: het niveau van een brommende koelkast. Bij een 100 meter hoge windmolen wonen mensen doorgaans op 400-500 meter afstand.

Uit verschillende studies is gebleken dat zowel het infrageluid als het laagfrequente geluid van windmolens ver onder de grenswaarden liggen die door landen als Nederland zijn vastgesteld.

Je eigen ergernis maakt je ziek

In 2014 publiceerden onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology in de VS een uitgebreid onderzoek over de impact van windmolens op onze gezondheid.

De onderzoekers concludeerden dat het lawaai geen directe gevolgen heeft voor onze gezondheid, maar dat het sommige mensen zo kan irriteren dat zij symptomen ontwikkelen als slaapproblemen en hoofdpijn. Dit bleek ook uit latere onderzoeken.

Hoe hinderlijk lawaai is, hangt uiteraard af van het geluidsniveau, maar ook andere factoren spelen een rol.

Zo blijkt dat als je de windmolen vanuit je huis kunt zien, het lawaai hinderlijker is, en dat het beter te verdragen is als je er financieel belang bij hebt.