Windmill

Windmolen brengt woestijn water

Nieuw type produceert stroom en water

15 januari 2013

Het Franse ingenieursbedrijf Eole Water heeft een nieuw type windmolen ontwikkeld dat drinkwater aan de lucht kan onttrekken. De rotorbladen drijven een generator aan en produceren stroom op de gebruikelijke wijze. Het nieuwe is dat een deel van de stroom wordt gebruikt om lucht de molen in te zuigen en het vocht in de lucht te condenseren tot water. Dit wordt opgevangen en gaat via een roestvrijstalen buis naar een reservoir onder in de molen. Hier wordt het water gefilterd en gezuiverd tot er helder drinkwater overblijft.

In de woestijn bij Abu Dhabi heeft het bedrijf een 24 meter hoge molen geplaatst. Dit prototype kan tot 62 liter water per uur produceren. De verwachting is echter dat het nieuwe windmolentype afhankelijk van de luchtvochtigheid, de temperatuur en de windsnelheid tot 1000 liter water per dag zal kunnen opleveren. Zo kan bijvoorbeeld een afgelegen dorpje dat weinig natuurlijke hulpbronnen heeft dankzij de windmolen zelf water en elektriciteit opwekken.

Drinkwater wordt uit de lucht gewonnen

De nieuwe windmolen produceert op de gebruikelijke manier stroom, maar kan ook drinkwater aan de lucht onttrekken.

1) De rotorbladen drijven een generator aan, die stroom opwekt. Met een deel ervan wordt lucht aangezogen. 2) Met de koeler verdicht de condensator het vocht in de lucht tot water. 3) Het water wordt opgevangen en gaat naar een groot reservoir onderin. 4) De droge lucht wordt weggeblazen.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: