Shutterstock

Welke landen wekken de meeste groene stroom op?

Wereldwijd is zo’n 28 procent van de energie duurzaam. In welke vijf landen is het aandeel groene stroom ten opzichte van de totale energieproductie het grootst?

1. Noorwegen

© Shutterstock

99 procent

De Noren halen veruit het grootste deel van hun stroom uit waterkrachtcentrales. Het land telt ruim 1700 waterkrachtcentrales en meer dan 1000 stuwmeren. Daarnaast wekt Noorwegen stroom op met windmolens en zonnecellen. Een deel van die stroom gaat via onderzeese kabels naar Groot-Brittannië.

2. Uruguay

© Shutterstock

98 procent

Het Zuid-Amerikaanse land is in tien jaar tijd onafhankelijk geworden van fossiele bronnen en wekt vandaag de dag bijna uitsluitend stroom op uit duurzame energiebronnen – vooral waterkracht. Daarnaast is Uruguay de op twee na grootste producent van windmolenstroom.

3. Nieuw-Zeeland

© Shutterstock

80,9 procent

Bijna alle elektriciteit in Nieuw-Zeeland is duurzaam en afkomstig uit waterkracht. Zonne- en windenergie vormen echter ook een groot aandeel, en ongeveer 15 procent van de groene stroom komt van aardwarmte uit de vulkanische regio Taupo.

4. Brazilië

© Shutterstock

78,4 procent

Waterkracht is in Brazilië een grote bron van duurzame energie. De rivier de Paraná wordt geblokkeerd door de gigantische Itaipudam, de dam die op de Drieklovendam in de Chinese Yangtze na de meeste energie ter wereld produceert.

5. Colombia

© Shutterstock

74,5 procent

Colombia beschikt over de op twee na grootste waterkrachtcapaciteit van Zuid-Amerika en wekt 70 procent van alle stroom duurzaam op. Het potentieel voor waterkrachtcentrales is vooral in het westen van Colombia groot, want hier zijn in het Andesgebergte veel hoogteverschillen.