Lavo
Waterstofbatterij

Waterstofbatterij brengt groene stroom in huis

Een nieuwe waterstofbatterij die thuis wordt geïnstalleerd, slaat stroom van zonnecellen op en garandeert twee dagen groene energie.

In de toekomst komt onze energie van duurzame bronnen als zonnecellen en windturbines – zelfs thuis. Maar de hoeveelheid stroom uit deze groene bronnen fluctueert gedurende de dag, dus reserves moeten worden opgeslagen.

De opslag van deze klimaatvriendelijke stroom is een grote uitdaging van de groene overgang.

Nu heeft het Australische energiebedrijf Lavo een nieuw compact systeem gebouwd, het Green Energy Storage System (GESS), dat wordt aangesloten op een huis met zonnecellen.

De batterij kan elektriciteit omzetten in waterstof – en weer terug wanneer de bewoner stroom nodig heeft.

Batterij splitst water en verstookt waterstof

Lavo’s batterijsysteem bestaat uit een elektrolyseapparaat met een brandstofcel verpakt in een futuristische doos.

De batterij garandeert tot twee dagen stroom voor computer, afwasmachine en oplader, beloven de Australische ontwikkelaars.

zonnecellen op het dak

Lavo’s nieuwe waterstofbatterij is gemaakt om stroom van bijvoorbeeld zonnecellen op te slaan.

© Shutterstock

Elektriciteit van zonnecellen op het dak die niet direct wordt gebruikt, gaat naar het elektrolyseapparaat, waarin twee elektroden zijn ondergedompeld in water. De stroom splitst het water: uit de ene elektrode borrelt zuurstof op en uit de andere waterstof.

De waterstof wordt opgevangen en opgeslagen in een klein drukvat. Wanneer het huishouden weer elektriciteit nodig heeft, wordt de waterstof in de brandstofcel gepompt.

Hier komt het in contact met katalytisch materiaal, dat de waterstof splitst in positieve ionen en negatieve elektronen. De ionen bewegen door een speciaal membraan, maar de elektronen niet. Die worden door een extern circuit geperst, wat stroom voor thuis opwekt.

Capaciteit en lange levensduur in ruil voor efficiëntie

Het systeem heeft een capaciteit van wel 40 kilowattuur, waar een huis twee dagen op kan draaien.

Lavo hoopt dat de grote capaciteit zijn systeem aantrekkelijker maakt dan bijvoorbeeld de Powerwall van autobedrijf Tesla – een grote lithiumionbatterij met een capaciteit van slechts een derde van de GESS.

Bovendien zou GESS stukken langer meegaan dan andere batterijen, en het systeem bevat geen giftige chemicaliën.

Het systeem heeft een totale efficiëntie van circa 50 procent. GESS ‘verspilt’ dus bijna de helft van de energie die je hardwerkende zonnecellen uit de stralen halen.

Ter vergelijking: een batterij als de Powerwall van Tesla heeft een rendement van rond de 90 procent.