Shutterstock

Wat kost het om een lichtsnoer te laten branden?

Ik ben dol op kerstlampjes, maar volgens mijn vrouw vreten ze stroom. Hoeveel elektriciteit gebruikt zo’n lichtsnoer eigenlijk en wat kost dat?

Het stroomverbruik van het lichtsnoer hangt allereerst af van het soort lampjes. Met een lang, fel brandend snoer van oudere datum met 200 kleine gloeilampjes kan het verbruik wel 100 W zijn – of 1 kWh in 10 uur.

Als de lampjes van 1 tot 24 december 24 uur per dag branden, komt het verbruik uit op 58 kWh. Bij een elektriciteitsprijs van 0,60 euro per kWh komt dit neer op 34,80 euro.

Ledlampjes verlichten het winterdonker

Als het lichtsnoer ledlampjes heeft, is het stroomverbruik heel anders. Leds leveren dezelfde lichtintensiteit als een gloeilamp, met ongeveer 15 procent van het stroomverbruik.

9 uur kun je de oven aan hebben met net zo veel stroom als een ledlampjessnoer gebruikt in een hele kerstmaand.

Een lichtsnoer dat net zo opvallend is als de 100 W zware stroomvreter gebruikt dus slechts 15 W. Als het 24 uur per dag brandt voor dezelfde elektriciteitsprijs van 0,60 euro, zijn de totale kosten 5,22 euro.

Doe de lichtjes aan als het zin heeft

Een tip om elektriciteit te besparen is om de lichtjes alleen aan te doen als iemand er iets aan heeft. Dit kan makkelijk met een timer, die de meeste lichtsnoeren tegenwoordig hebben.

Als het snoer bijvoorbeeld ’s morgens twee uur aanstaat voordat het licht wordt en ’s avonds zes uur als het donker is, bespaar je tweederde van je elektriciteitsverbruik. Dit brengt de kosten van het ledsnoer terug tot 1,72 euro.

Je kunt de kosten van je lichtsnoer berekenen door het stroomverbruik in W van de doos af te lezen en er deze formule op los te laten: W/1000 x aantal uren aan per dag x aantal dagen aan x elektriciteitsprijs in euro.