Stroom gaat draadloos

Elektriciteit wordt al draadloos verstuurd naar tandenborstels en waterkokers. Nu worden grotere afstanden overbrugd, zodat ook je computer en tv geen kabels meer nodig hebben. Hier zie je hoe stroom draadloos verstuurd wordt.

Trådløs el teaser

Het is al een tijdje mogelijk om elektriciteit draadloos te versturen, maar de afstand waarover dat gebeurt is beperkt. Zo zijn er elektrische tandenborstels waarbij een koperen spoel in de lader elektriciteit omzet in een magnetisch veld. Een spoel in de tandenborstel vangt dat veld op en zet het weer om in elektriciteit.

Het probleem is dat de energie verloren gaat als de afstand tussen de spoelen te groot wordt.

Stroom gaat draadloos door de lucht

Maar de ontwikkeling staat niet stil: binnenkort kan de energie over grotere afstanden verstuurd worden zonder verloren te gaan.

De truc is om de spoelen resonant te maken, dat wil zeggen dat de magnetische velden op dezelfde maat pulseren. Zo blijft de energie behouden.

In de toekomst zit er wellicht een spoel in je televisie, die draadloos stroom opvangt van een spoel in de muur, die op zijn beurt verbonden is met het lichtnet.

Is draadloze stroom gevaarlijk?

Volgens de wetenschappers hoef je niet bang te zijn voor schokken bij draadloze stroom. Het magnetische veld tussen de spoelen dringt door de meeste materialen heen en is ongeveer net zo zwak als het aardmagnetich veld.