nb_u10 Solar Impulse 2

Zonnevliegtuig is opgestegen

Twee Zwitserse waaghalzen stegen vanmorgen op vanaf Abu Dhabi in het vliegtuig Solar Impulse 2, dat op zonnecellen vliegt. Ze willen rond de wereld vliegen zonder één druppel brandstof te verbruiken.

8 maart 2015 door Carsten Nymann

Rond half vier vanochtend Nederlandse tijd steeg een heel bijzonder vliegtiug op van de Emirates-luchthaven in Abu Dhabi.

De Solar Impulse 2, met de Zwitserse waaghalzen Bertrand Piccard en André Borschberg in de cockpit, verbruikt geen brandstof, maar vliegt volledig op zonne-energie.

De twee piloten willen laten zien dat er meer mogelijk is met duurzame energie dan we denken, en zullen daarom rond de wereld vliegen – een tocht van 35.000 kilometer.

Vanaf Abu Dhabi gaat de route naar het oosten. De eerste stop is in Oman, en daarvandaan gaat de reis verder naar India en China. Daarna wacht het tweetal een zenuwslopende oversteek van de Stille Oceaan.

Lees ook: zo werkt de Solar Impulse 2

Zonnecelvlucht drie jaar vertraagd

De missie is het resultaat van 13 jaar hard werk, en de vlucht rond de aarde is drie jaar later dan gepland begonnen omdat er nog van alles verbeterd moest worden aan het zonnevliegtuig.

De huidige Solar Impulse 2, zoals het recordtoestel heet, is bedekt met ruim 17.000 zonnecellen en heeft een spanwijdte van 72 meter. Daarmee is hij bijna even groot als een Airbus A380.

De zonne-energiedeskundigen van de Solar Impulse zijn de laatste maanden druk bezig geweest met voorbereidingen en testvluchten in Abu Dhabi. Foto: Stefatou/Rezo/Solar Impulse

Desondanks weegt het zonnevliegtuig maar 2,3 ton, ongeveer zo veel als een flinke jeep. Dat is nog geen één procent van wat een Airbus A380 weegt.

De piloten Bertrand Piccard en André Borschberg delen dan ook een cockpit van maar 3,8 kubieke meter, en ze moeten beiden dagen achtereen aan de stuurknuppel zitten. Het toestel landt maar 10 keer tijdens de hele reis om de wereld.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: