Onderzoekers van het bedrijf Oxford PV hebben een wereldrecord gevestigd door een rendement van maar liefst 29,52 procent uit een zogeheten tandemzonnecel te persen. Die bestaat uit silicium en het goedkope mineraal perovskiet.
Het rendement van een zonnecel is het vermogen ervan om zonne-energie om te zetten in elektriciteit. Een deel van het zonlicht wordt teruggekaatst of gaat verloren als warmte, terwijl de rest wordt geabsorbeerd door de zonnecel en omgezet wordt in stroom.
De nieuwe tandemzonnecel zet dus een kleine 30 procent van het zonlicht om. Bij gewone, nu verkrijgbare zonnecellen ligt het rendement zelden boven de 20 procent.
Het record werd gevestigd twee weken nadat een team van het Duitse instituut Helmholtz-Zentrum Berlin het bestaande record had verbroken met een rendement van 29,15 procent.
Fotonen van de zon wekken stroom op
De nieuwe zonnecel dankt zijn hoge rendement aan de speciale tandemconstructie: een laag zonnecellen van silicium is gecombineerd met een dun laagje perovskiet.
Een zonnecel bestaat gewoonlijk uit drie lagen. Een neutrale laag zit ingeklemd tussen twee lagen met respectievelijk een overschot en een tekort aan elektronen. Als de lagen contact maken, stromen de elektronen naar de laag met het tekort. Dit wekt een elektrisch veld op in de neutrale laag.