Shutterstock
Kernenergie, benzine, groen

Radioactief afval wordt groene benzine

Door een restproduct van de biodieselproductie te bestralen, kunnen Britse kerncentrales 10 miljoen liter groene brandstof per jaar produceren.

Kernenergie stoot geen CO2 uit, maar laat wel radioactief afval achter. Onderzoekers van de Britse Lancaster University en het Sloveense Jožef Stefan-instituut hebben nu een manier gevonden om met dit afval milieuvriendelijke additieven te maken die benzineauto’s groener kunnen maken.

De methode maakt gebruik van een residu van de productie van biodiesel – dieselolie die niet is gebaseerd op aardolie, maar op plantaardige oliën. Bij de productie van biodiesel blijft de stof glycerine over.

De productie van biodiesel neemt toe, en glycerine is goedkoop en kan via chemische processen worden omgezet in isopropylideenglycerol (of glycerolaceton). Aan benzine toegevoegd kan deze stof het octaangetal verhogen, de verbranding soepeler laten verlopen en de uitstoot van deeltjes en CO2 verminderen.

Helaas is dit proces meestal ingewikkeld en duur, maar wetenschappers hebben aangetoond dat glycerolaceton ook kan worden geproduceerd door glycerine bloot te stellen aan ioniserende radioactieve straling die wordt uitgezonden door kernafval.

Een installatie voor de productie van glycerolaceton zou naast kerncentrales kunnen worden gebouwd om goedkoop grote hoeveelheden van dit additief te kunnen produceren.

Alleen al uit het afval van de Britse kerncentrales kan jaarlijks zo’n 10.000 ton glycerolaceton worden geproduceerd, ter vervanging van evenveel benzine.