De vibrerende zuil is gebaseerd op vortex induced vibrations, een principe dat al sinds 1911 bekend is.
Je kent dit effect misschien wel als je weleens een zwembad hebt schoongemaakt. Als je de stok met het net door het water trekt, ontstaan erachter wervelingen. Hetzelfde gebeurt bij de Vortex Bladeless-turbine als de wind erlangs gaat.
In de slipstream ontstaan wervelingen, en die vormen gewoonlijk een groot probleem voor ingenieurs. Door die wervelingen kan een gebouw namelijk gaan trillen op zijn eigen frequentie, en de trillingen kunnen uitgroeien tot schommelingen die het gebouw in het ergste geval uit elkaar trekken.
Vortex Bladeless wil dit principe juist gebruiken door de diameter, hoogte en massa van de stang aan te passen aan de gemiddelde lokale windomstandigheden.
Een magneetsysteem zorgt ervoor dat de stijfheid van de stang wordt afgestemd op de windkracht. Daardoor kan de stang mooie grote schommelingen maken, wat meer energie opwekt dan als hij willekeurig heen en weer wappert.
Geen wieken, geen problemen?
Windmolens zonder wieken hebben veel voordelen.
Volgens Vortex Bladeless is de nieuwe windturbine vrijwel geruisloos. Ook is hij minder schadelijk voor het lokale dierenleven, terwijl traditionele windturbines veel vogels doden
In economisch opzicht is het voordeel dat het ontwerp zonder wieken minder beweegbare delen heeft, en dat betekent minder onderhoud.
Vortex Bladeless benadrukt echter dat het niet rechtstreeks wil concurreren met de traditionele windturbines. De technologie is bedoeld voor gevallen waarin de gewone technologie onpraktisch is, voorbeeld in dichter bevolkte gebieden.
Maar er is nog een lange weg te gaan voordat het nieuwe ontwerp kan worden toegepast.
Op dit moment is de Vortex Bladeless-turbine namelijk zo klein dat hij alleen zeer kleine hoeveelheden elektriciteit kan opwekken.
De volgende stap is het prototype te vergroten tot een toren van 140 meter hoog, die 1 megawatt kan produceren – iets minder dan een gewone windmolen.