Gaslek bij Nord Stream 2

Onderwaterdrones moeten gaslek in Oostzee onderzoeken

Geavanceerde onderwaterdrones zullen de gaten in de gaspijpleidingen in de Oostzee nauwkeurig moeten bestuderen om de omvang van de schade te kunnen vaststellen. Maar voorlopig is dit te onveilig, zeggen de Deense autoriteiten.

Geavanceerde onderwaterdrones zullen de gaten in de gaspijpleidingen in de Oostzee nauwkeurig moeten bestuderen om de omvang van de schade te kunnen vaststellen. Maar voorlopig is dit te onveilig, zeggen de Deense autoriteiten.

Forsvaret

Elk uur stromen miljoenen kubieke meters methaangas in de Oostzee uit drie gigantische lekken in de gasleidingen Nord Stream 1 en 2 bij het Deense eiland Bornholm.

Aan de hoeveelheid vrijgekomen gas is af te lezen hoe groot de gaten zijn, maar het is nog niet bekend wat de precieze omvang van de schade is – hetzij aan de pijpen, hetzij aan de omgeving.

De Deense en Zweedse autoriteiten moeten daarom zo snel mogelijk onderzoek doen naar de gigantische pijpen, die 70-80 meter onder de zeespiegel liggen.

En voor deze taak is geavanceerde speciale apparatuur nodig, vertelt Kristoffer Böttzauw, directeur van het Deense energieagentschap.

‘We gaan hoogstwaarschijnlijk onderwaterdrones inzetten om te onderzoeken wat voor soort explosie het is, hoe groot de schade is en wat er in de omgeving is gebeurd,’ zegt hij.

Feiten: Nord Stream 1 en 2 moeten 50 miljoen huishoudens bedienen

Door de twee breuken aan Nord Stream 1 vrezen de Duitse veiligheidsautoriteiten dat de gasleiding nooit meer gebruikt kan worden.

Maar wat zijn Nord Stream 1 en 2, waar lopen ze en hoeveel mensen moeten de pijpleidingen van gas voorzien?

Lees er hier meer over:

  • Nord Stream 1 en 2 zijn twee gaspijpleidingen die elk bestaan uit twee parallelle pijpsystemen die met elkaar verbonden zijn door circa 100.000 buizen van 12 meter.

  • Nord Stream 1 loopt vanuit Vyborg in West-Rusland bij de grens met Finland. De pijpleiding eindigt in Lubmin in het noordoosten van Duitsland.

  • Nord Stream 1 wordt geëxploiteerd door Nord Stream AG, waarin het Russische gasbedrijf Gazprom een belang van 51 procent heeft. De Russische staat is meerderheidsaandeelhouder van Gazprom, dat genoteerd staat aan de beurs van Moskou.

  • Nord Stream 1 heeft een jaarlijkse capaciteit van 55 miljard kubieke meter gas.

  • Nord Stream 1 werd in de zomer een paar keer stilgelegd, naar verluidt wegens technische problemen, en de capaciteit werd teruggebracht. Op 5 september werd de verbinding voor onbepaalde tijd gesloten.

  • Nord Stream 2 loopt van Ust-Luga in West-Rusland bij de grens met Estland naar Lubmin in Duitsland. De pijpleiding is ook zo’n 1200 kilometer lang.

  • Gazprom heeft ook een meerderheidsbelang in Nord Stream 2 AG, het bedrijf dat Nord Stream 2 exploiteert.

  • De pijpleiding moest ook 55 miljard kubieke meter aardgas vervoeren, maar is nooit in gebruik genomen. Samen zouden Nord Stream 1 en Nord Stream 2 meer dan 50 miljoen Europese huishoudens bedienen.

  • Op 22 februari van dit jaar besloot Duitsland de goedkeuring van de pijpleiding te vertragen, maar die was al gevuld met 300 miljoen kubieke meter gas.

Bronnen: Nord Stream, dpa, Informatie, het Deense energieagentschap, Reuters en Ritzau.

Explosieve gassen bedreigen de veiligheid

De autoriteiten weten al dat er in hetzelfde gebied als de gaslekken krachtige explosies zijn geweest van 2,3 op de schaal van Richter. Maar de schade zal waarschijnlijk pas eind deze week of begin volgende week bepaald kunnen worden.

Bekijk de gaslekken gefilmd door een EH101-helikopter:

Volgens Kristoffer Böttzauw staat er op dit moment zo veel druk op het gas dat het onveilig is om er apparatuur heen te sturen.

‘We kunnen er misschien pas komen als het gas helemaal weg is. Tot die tijd zit er een zeker veiligheidsrisico in het benaderen van de lekken,’ zegt hij.

‘Dit zijn zeer explosieve gassen waar we mee te maken hebben. Er is gevaar voor ontbrandingen of explosies als het daar beneden vonkt. Dat maakt uit voor de drone, maar ook voor de afstand waarop de serviceschepen die de drone aansturen, kunnen naderen,’ vertelt hij.

Autoriteiten verhogen alarmniveau

In Denemarken werd het alarmniveau voor het energiegebied dinsdag verhoogd tot oranje, het op één na hoogste veiligheidsniveau.

Concreet betekent dit dat het Deense energieagentschap energiebedrijven heeft gevraagd extra voorzichtig te zijn en waakzamer te zijn met betrekking tot de veiligheid van hun installaties.

‘We vragen ze om hun fabrieken en vestigingen beter in de gaten te houden dan ze in het verleden hebben gedaan en te controleren of hun beveiligingssystemen en bewakingsroosters in orde zijn. We doen dit omdat we dit zien als een algemene bedreiging voor de infrastructuur,’ aldus Böttzauw.