Forsvaret
Gaslek bij Nord Stream 2

Onderwaterdrones moeten gaslek in Oostzee onderzoeken

Geavanceerde onderwaterdrones zullen de gaten in de gaspijpleidingen in de Oostzee nauwkeurig moeten bestuderen om de omvang van de schade te kunnen vaststellen. Maar voorlopig is dit te onveilig, zeggen de Deense autoriteiten.

Elk uur stromen miljoenen kubieke meters methaangas in de Oostzee uit drie gigantische lekken in de gasleidingen Nord Stream 1 en 2 bij het Deense eiland Bornholm.

Aan de hoeveelheid vrijgekomen gas is af te lezen hoe groot de gaten zijn, maar het is nog niet bekend wat de precieze omvang van de schade is – hetzij aan de pijpen, hetzij aan de omgeving.

De Deense en Zweedse autoriteiten moeten daarom zo snel mogelijk onderzoek doen naar de gigantische pijpen, die 70-80 meter onder de zeespiegel liggen.

En voor deze taak is geavanceerde speciale apparatuur nodig, vertelt Kristoffer Böttzauw, directeur van het Deense energieagentschap.

‘We gaan hoogstwaarschijnlijk onderwaterdrones inzetten om te onderzoeken wat voor soort explosie het is, hoe groot de schade is en wat er in de omgeving is gebeurd,’ zegt hij.

Feiten: Nord Stream 1 en 2 moeten 50 miljoen huishoudens bedienen

Explosieve gassen bedreigen de veiligheid

De autoriteiten weten al dat er in hetzelfde gebied als de gaslekken krachtige explosies zijn geweest van 2,3 op de schaal van Richter. Maar de schade zal waarschijnlijk pas eind deze week of begin volgende week bepaald kunnen worden.

Bekijk de gaslekken gefilmd door een EH101-helikopter:

Video

Volgens Kristoffer Böttzauw staat er op dit moment zo veel druk op het gas dat het onveilig is om er apparatuur heen te sturen.

‘We kunnen er misschien pas komen als het gas helemaal weg is. Tot die tijd zit er een zeker veiligheidsrisico in het benaderen van de lekken,’ zegt hij.

‘Dit zijn zeer explosieve gassen waar we mee te maken hebben. Er is gevaar voor ontbrandingen of explosies als het daar beneden vonkt. Dat maakt uit voor de drone, maar ook voor de afstand waarop de serviceschepen die de drone aansturen, kunnen naderen,’ vertelt hij.

Autoriteiten verhogen alarmniveau

In Denemarken werd het alarmniveau voor het energiegebied dinsdag verhoogd tot oranje, het op één na hoogste veiligheidsniveau.

Concreet betekent dit dat het Deense energieagentschap energiebedrijven heeft gevraagd extra voorzichtig te zijn en waakzamer te zijn met betrekking tot de veiligheid van hun installaties.

‘We vragen ze om hun fabrieken en vestigingen beter in de gaten te houden dan ze in het verleden hebben gedaan en te controleren of hun beveiligingssystemen en bewakingsroosters in orde zijn. We doen dit omdat we dit zien als een algemene bedreiging voor de infrastructuur,’ aldus Böttzauw.