ETH Zürich/Alessandro Della Bella

Nieuwe vliegtuigbrandstof gemaakt van lucht en zonnestralen

Het is Zwitserse onderzoekers gelukt om fossielvrije brandstof te maken van de blauwe lucht boven ons.

Lucht- en zeetransport moet klimaatvriendelijker worden door de CO2-uitstoot te verminderen, maar er zijn nog te weinig fossielvrijebrandstofopties. Daar willen onderzoekers van de ETH Zürich verandering in brengen met een zonnereactor die lucht en zonnestralen verandert in CO2-neutrale brandstof.

De onderzoekers experimenteren al twee jaar met de technologie op het dak van hun eigen universiteit. Een proeffabriekje haalt hier CO2 en water uit de lucht en verandert het in een gas bestaande uit waterstofgas en koolmonoxide.

Satellietschotel, zonnereactor, fossielvrije brandstof

Het chemische proces in de reactor wordt aangedreven door zonne-energie

© ETH Zurich/Alessandro Della Bella

Dit gas, syngas genoemd, wordt dan veranderd in kerosine, methanol en andere koolwaterstoffen die kunnen fungeren als brandstof voor vliegtuigen en zeeschepen.

Als de brandstof wordt verbrand in de krachtige motoren, stoot het precies zoveel CO2 uit als werd opgevangen bij de productie. Dat maakt deze brandstof fossielvrij.

Volgens de studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, werkt het systeem bij de huidige weersomstandigheden stabiel genoeg om op grote schaal effectief te zijn.

De onderzoekers schatten dat een fabriek ter grootte van 1 procent van de woestijnoppervlakte genoeg moet zijn voor de wereldwijde behoefte aan fossielvrije brandstof. De literprijs voor de brandstof van lucht en zon wordt waarschijnlijk zo’n 1,3 euro.

Satellietschotel, fossielvrije brandstof, vloeibare brandstof

De zonnereactor produceert in de huidige vorm ongeveer 1 deciliter vloeibare brandstof per dag.

© ETH Zurich/Alessandro Della Bella