Onderzoekers van het Rensselaer Polytechnic Institute in New York hebben een zogeheten zonneconcentrator ontwikkeld, die tot 40 procent meer energie opwekt dan een gewone zonnecel wanneer beide op een verticaal oppervlak als een muur worden bevestigd.
Die uitvinding komt als geroepen, want de behoefte aan geschikte oppervlakken voor zonne-installaties groeit met de vraag naar zonne-energie.
Volgens de onderzoekers uit New York is het onvermijdelijk om in de toekomst ook verticale oppervlakken in gebruik te nemen. In steden is er namelijk een gebrek aan horizontale oppervlakken – vooral in wereldsteden, waar op daken vaak ventilatie- of airco-installaties staan of terrassen zijn aangelegd.
Normale zonnecellen werken niet optimaal op verticale oppervlakken, maar de nieuwe technologie biedt uitkomst: een zonneconcentrator werkt juist het beste als hij aan een muur hangt.
‘Zonnewig’ concentreert het licht van opzij
De nieuwe wedge-shaped luminescent solar concentrator (wigvormige, lichtgevende zonneconcentrator) of LSC doet precies wat de naam suggereert: hij vangt zonlicht op en concentreert het.
Een LCS bestaat uit een doorzichtige plastic plaat met een fosforfilm. Als het zonlicht op de fosforfilm valt, wordt de energie geabsorbeerd en worden de fosformoleculen zodanig geactiveerd dat ze op een hoger energieniveau komen. Als ze weer naar een lager energieniveau dalen, komt er licht vrij, dat zigzaggend door de doorzichtige plastic plaat gaat.