© Vattenfall

Nieuw onderzoekscentrum voor groene energie in Schotland

De 191 meter hoge windturbine in Schotland staat op een nieuw soort fundament, dat zich vastzuigt aan de zeebodem.

30 september 2018 door Redaktionen

Voor de Schotse kust staat nu een windmolen die 8,8 MW kan opwekken – een nieuw record. 

Het is een project van de Zweedse energiemaatschappij Vattenfall, en de molen is geleverd door de Deense windmolenfabrikant Vestas. In totaal zijn er 11 windturbines gepland.

Gigantische molen is groter dan London Eye

Als het windmolenpark op zee klaar is, zal het 23% van het stroomverbruik van de grote stad Aberdeen dekken. Dat zijn 80.000 huishoudens.

Van zeeoppervlak tot wiekpunt meet de windmolen 191 meter. Elke wiek is 80 meter lang en de rotor heeft een diameter van 164 meter – dat is nog een stuk groter dan het reuzenrad London Eye. 

134.128

ton CO2 bespaart het windmolenpark de atmosfeer per jaar. Eén omwenteling van de rotorbladen kan een huishouden 24 uur van elektriciteit voorzien 

Behalve stroom leveren aan het Britse energienet, zal het park gaan fungeren als onderzoekscentrum voor nieuwe technologie waarmee windmolenparken beter worden en goedkoper te bouwen zijn. 

Onderdruk zet de molen vast

Zo worden de fundamenten met een nieuwe techniek gemaakt, waarbij een driepotige constructie op de zeebodem wordt geplaatst. Onder aan elke poot is een holle buis van 10 meter breed gemonteerd, die van boven dicht is. 

Wanneer de buizen op de zeebodem staan, wordt het water eruit gepompt, waardoor een onderdruk ontstaat die ervoor zorgt dat ze zich aan de bodem vast zuigen.  

Dan wordt het fundament gezekerd met een laag beton. Als het fundament stevig staat, wordt de windturbine erop gemonteerd en worden de wieken een voor een geplaatst. 

Als de turbine uitgediend is, kan hij makkelijk weer verwijderd worden. De hele constructie meet van bodem tot top circa 260 meter. 

Vermijd fake news

De aarde is plat! Inenten is gevaarlijk! De klimaatcrisis is een leugen! Volg ons in de strijd tegen nepnieuws en alternatieve feiten. Wetenschappelijk gedocumenteerd nieuws krijg je met een abonnement op Wetenschap in Beeld.

Als je nu toeslaat, krijg je:

12 nummers van Wetenschap in Beeld

En een Bluetooth Life Tracker

Voor slechts € 59,95. KLIK HIER

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: