Shutterstock
5G-kast op mast

Nieuw 5G-netwerk levert draadloze stroom

Uit nieuw onderzoek blijkt dat het 5G-net niet alleen voor razendsnel internet zorgt, maar ook stroom draadloos door de lucht kan sturen.

Nu iedereen een smartphone heeft, gonst het in de steden van de elektromagnetische golven. Dankzij die onzichtbare infrastructuur kun je onderweg TikTok en Wetenschap in Beeld checken.

Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat het draadloze netwerk nog veel meer mogelijkheden biedt.

Een wetenschappelijk artikel van het Georgia Insitute of Technology concludeert dat het 5G-netwerk dat nu op veel plaatsen uitgerold wordt, ook als stroomvoorziening gebruikt kan worden.

Een klein beetje stroom over een korte afstand

De onderzoekers testten hun hypothese in het laboratorium door een kleine hoeveelheid stroom via 5G over een afstand van 2 meter te versturen.

Ze ontwierpen een ontvangertje van het formaat van een speelkaart, dat wisselstroom uit microgolven kan opvangen en die kan omzetten in gelijkstroom.

Microgolfontvanger voor stroom van 5G

De onderzoekers ontwikkelden een ontvangertje dat wisselstroom opvangt uit 5G-golven en deze omzet in gelijkstroom.

© Christopher Moore, Georgia Tech

Critici waarschuwen echter dat er veel energie verloren gaat bij draadloze stroom.

5G-masten verbruiken namelijk 31 kilowatt extra als ze elektriciteit én internet moeten uitzenden. Daarmee kun je 10 waterkokers aan de kook houden.

De onderzoekers wijzen er echter op dat de technologie gloednieuw is en vermoedelijk nog verbeterd wordt.

5G-netwerk is gemaakt voor draadloze stroom

Maar hoe kan het 5G-netwerk stroom versturen, terwijl zijn voorgangers dat niet konden?

Het 5G-netwerk is veel dichter, met meer masten die ook nog eens meer antennes hebben dan de huidige.

Het netwerk moet zo dicht zijn omdat het millimetergolven gebruikt, die een hogere bandbreedte geven, maar een geringer bereik hebben.

Hetzelfde principe speelt bij jou thuis: je WiFi-router kan waarschijnlijk op 2 GHz en 5 GHz uitzenden. Netflix streamt veel beter bij 5 GHz, maar je moet dan wel dichter bij de router blijven.

De millimetergolven in het hoogste uiteinde van het frequentiespectrum van 5G beginnen bij 30 GHz en hebben een veel hogere energiedichtheid dan de huidige netwerken. En daarom kunnen ze stroom versturen.

De onderzoekers denken binnenkort 6 microwatt over 180 meter te kunnen versturen. Dat kan potentieel miljoenen kleine batterijen vervangen, bijvoorbeeld in sensoren in auto’s, huizen en kantoren.

Een gewoon stopcontact kan echter tot 2300 watt leveren: 2,3 miljard keer zo veel als 5G. De hoogspanningsmasten blijven dus nog een tijdje staan.