Fusion 2014/9

Natuurkundigen kopiëren de kern van de zon

De zon krijgt energie van fusie, en natuurkundigen in Californië hebben zojuist een mijlpaal bereikt in een poging de kerncentrale van de zon hier op aarde na te bootsen.

29 juli 2014

Natuurkundigen hebben meer energie uit een fusiereactor gehaald dan ze erin hebben gestopt. In de Amerikaanse proefreactor NIF schieten 192 ultrakrachtige lasers tegelijk op een kleine waterstofpil. De brandstofpil wordt 50 miljoen graden heet, en als de fusie een feit is worden er enorme hoeveelheden energie opgewekt.

De proef is een belangrijke mijlpaal in de pogingen om de kerncentrale van de zon hier op aarde te kopiëren.

Milieuvriendelijke energievorm

In de toekomst zullen fusiekrachtcentrales stroom leveren voor het stopcontact. Fusie is namelijk een milieuvriendelijke vorm van energie, die niet vervuilt, geen radioactief afval achterlaat of het risico op een meltdown met zich meebrengt. De brandstof bestaat uit zeewater en lithium, en de reserves zijn nog duizenden jaren toereikend.

Kijk hoe de natuurkundigen in Californië op de startknop drukken en volg de 192 lasers in de reactorkern, waar waterstof door fusie wordt omgezet in energie.

Bekijk video

Lees meer over fusiekrachtcentrales

Wil je meer weten over fusie als energie van de toekomst? Schaf ons tijdschrift aan en lees het hele artikel in Wetenschap in Beeld 9/2014.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: