Forest Fire 2014/9

Kleine krachtcentrales leveren stroom voor milieubewaking

Nanogeneratoren kunnen temperatuurverschillen of chemische reacties gebruiken om in de natuur stroom op te wekken en een netwerk van milieusensoren aan te drijven. Zo kunnen bijvoorbeeld bosbranden snel worden ontdekt.

Het enorme bos van honderden vierkante kilometers is na maanden zonder neerslag kurkdroog. Als er nu ver van de bewoonde wereld een vonk is, wordt de brand pas ontdekt als het al te laat is en duizenden bomen in vuur en vlam staan.

Een netwerk van piepkleine milieusensoren in het hele bos kan echter meteen waarschuwen bij een brand. De sensoren kunnen de rook registreren en alarm slaan via radiosignalen – maar het is lastig om ze van stroom te voorzien.

Vooral in uitgestrekte, dunbevolkte gebieden is het onmogelijk een netwerk van milieusensoren te laten draaien op batterijen, want die moeten immers geregeld vervangen worden.

Nanogeneratoren zijn de oplossing

De oplossing: ingebouwde nanogeneratoren, die stroom leveren door gebruik te maken van de energie van de chemische reacties tussen de rook en de sensor, of van temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Op die manier houdt het systeem zichzelf in stand, en bovendien zijn de nanogeneratoren onderhoudsvrij.

Als de systemen van afbreekbaar plastic worden gemaakt, hoef je de milieusensoren niet eens terug te zoeken en weg te halen als hun tijd erop zit.

Het netwerk van milieusensoren met aandrijving van nanogeneratoren kan niet alleen bosbranden ontdekken, maar ook de uitstoot van olie en gas of industriële vervuiling.

Lees meer over nanogeneratoren

Wil je meer weten over nanogeneratoren en hoe je lichaam als krachtcentrale kan dienen? Lees het hele artikel uit Wetenschap in Beeld 9/2014.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: