LED changing colours

Ledlampjes verkleuren op commando

Doorbraak: Er zijn ledlampjes ontwikkeld die van kleur kunnen veranderen. Hierdoor kan de kwaliteit van smartphones verbeterd worden.

6 februari 2012

Aan de Nationale Universiteit van Seoul in Zuid-Korea is met nanotechnologie de eerste led gemaakt die van kleur verandert, in het hele spectrum van rood naar blauw, als je de spanning op de diode aanpast.

Smartphones krijgen betere displays

Mobiele apparaten als smartphones hebben op dit moment displays die gebaseerd zijn op vloeibare kristallen of organische lichtdiodes (oled). Oleds kunnen in tegenstelling tot gewone ledlampjes in verschillende kleuren oplichten, maar de leds geven betere displays met sterker licht en een hogere resolutie en gaan langer mee dan oleds. Daarom zijn ledlampjes in verschillende kleuren een grote doorbraak.

Lichtdiode met kleine nanostaafjes

De lichtdiode van de proef bestaat uit kleine nanostaafjes van galliumnitride, en elk staafje is bedekt met een aantal laagjes indiumgalliumnitride. De dikte van de laagjes bepaalt welke kleur licht de elektronen op weg door de diode uitzenden.

Als de elektrische spanning over de diode aangepast wordt, worden de elektronen afhankelijk van variaties in de spanning door laagjes van verschillende dikte gestuurd. Zo kan de lichtdiode razendsnel omschakelen tussen verschillende kleuren.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: