Shutterstock

Moet ik de verwarming uitzetten als ik op vakantie ga?

Is het slim om de thermostaat helemaal uit te zetten als je op vakantie gaat, of is het dan juist extra duur om het koude huis weer op te warmen als je terugkomt?

Het is altijd fijn om geld te besparen, en daarom kan het verleidelijk zijn om de verwarming uit te zetten als je op vakantie gaat. Maar in de praktijk kost het vaak meer energie om een koud huis na de vakantie weer op te warmen dan wanneer je de thermostaat een paar graden lager zet als je weg bent.

Als vuistregel kun je 5 procent besparen voor elke graad die je de thermostaat lager zet. Dat betekent dat je tot 15 procent op je energierekening kunt besparen door de thermostaat van 20 °C naar 17 °C te zetten als je weg bent.

Maar verlaag de temperatuur niet te veel, want dat vergroot de kans op schimmel.

Koude lucht staat sneller vocht af

Op koude oppervlakken zoals ramen en buitenmuren vormt zich vocht. Dit komt doordat koude lucht minder waterdamp kan bevatten dan warme lucht en daarom condenseert. Zo kan de lucht bij 16 °C 13,6 gram waterdamp per m3 bevatten, en bij 27 °C 27,2 gram waterdamp per m3.

Vochtige muren en raamkozijnen zijn ideale omgevingen voor schimmels, die het binnenmilieu verslechteren, irritatie aan de luchtwegen veroorzaken en astmatische klachten verergeren.

In de winter is de kans om bij thuiskomst bevroren waterleidingen aan te treffen ook kleiner als de temperatuur in huis alleen laag wordt gehouden in plaats van dat de verwarming helemaal wordt uitgezet. Want hoewel de Europese energiekosten de laatste tijd sterk zijn gestegen, zijn de kosten voor reparatie van een kapotte waterleiding vaak nog veel hoger.

3 tips voor een lagere energierekening

Met deze simpele tips kun je tijdens je vakantie geld besparen op de energierekening en houd je het binnenklimaat gezond.

© Shutterstock

1. Zet de thermostaat iets lager

Zet de thermostaat een paar graden lager, maar niet helemaal uit. Een constante temperatuur van 2-3 °C lager verkleint de kans op schimmel en een bevroren waterleiding.

© Shutterstock

2. Laat alle radiatoren aan

Zet alle radiatoren een beetje aan in plaats van sommige uit te zetten en andere voluit. Daardoor verbruik je in totaal minder energie en wordt de warmte in huis beter verdeeld.

© Shutterstock

3. Voorkom koude ruimten

Het voelt misschien logisch om de verwarming uit te zetten in kamers die je niet gebruikt, maar je kunt hem beter zachtjes aan laten staan. Dat voorkomt condens- en schimmelvorming.