Goud, sterke drank en kurkuma – het klinkt als een exotische maar helse cocktail.
Toch hebben Indiase wetenschappers in deze ingrediënten de formule gevonden om een brandstofcel te maken die alcohol door chemische reacties 100 keer zo goed als nu kan omzetten in elektriciteit.
Microcentrale in je mobiel
Brandstofcellen met een intern chemisch proces werken als hoogenergetische micro-energiecentrales, en ze worden in de industrie gebruikt om elektriciteit op te wekken in voertuigen, gebouwen en alles ertussenin.
Omdat brandstofcellen werken als een superefficiënte batterij, kunnen ze ook ooit worden gebruikt in je pc, smartphone en – iets verder in de toekomst – je gehoorapparaat.
Vaak is waterstof de hoofdbrandstof, en hoewel dat het meest voorkomende element in het heelal is, ligt element nummer één in het periodiek systeem niet voor het oprapen.
Op aarde zit waterstof vast in oliën of gassen, waar het uit moet worden gehaald – en dat is duur.
Daarom namen de Indiase onderzoekers van het Sri Sathya Sai-instituut, samen met Amerikaanse collega’s van het Clemson Institute for Nanomaterials, ethanol voor hun brandstofcel.
Daarna bewezen ze dat een elektrode van kurkuma en nanogouddeeltjes de ethanol kan laten oxideren en hem in elektriciteit kan omzetten.
De elektriciteit uit de nieuwe brandstofcel is niet alleen superefficiënt, maar ook flink groen voor het milieu, want brandstofcellen stoten geen broeikasgassen uit.