flourescent light

Kun je een tl-buis onbeperkt aandoen?

Een ouderwetse tl-buis slijt snel. Maar de nieuwe niet.

14 oktober 2011

Vroeger waren alle tl-buizen groot en dik en uitgerust met een zogeheten starter. Deze knipperde meestal een paar keer voordat de lamp aan ging.

Als dit soort tl-buizen vaak aan en uit worden gezet, slijten ze, en daarom is het eigenlijk beter om ze voortdurend aan te laten staan. Maar ze worden nu geleidelijk aan door moderne, dunne tl-buizen vervangen, die in de armatuur een elektronisch voorschakelapparaat hebben.

Daardoor gaat de tl-buis van nu langer mee en kan deze met zo’n voorschakeling vele keren aan- en uitgezet worden. Een zekere slijtage zal er altijd zijn, daar ontkom je niet aan, maar ten opzichte van vroeger is deze voortaan minimaal.

Tl-buizen geven meer licht voor je geld

Door het elektronisch voorschakelapparaat wordt het licht van een moderne tl-buis bovendien niet als flkkerend ervaren – een ouderwetse buis gaat wel 100 keer per seconde aan en uit en daarom lijkt het wel alsof die voortdurend flikkert.

Een tl geeft veel licht voor je geld, maar de weergave van kleuren blijft een zwak punt, omdat de lamp alleen maar bepaalde kleuren van het spectrum bevat. Er worden wel steeds betere lampen gemaakt, die meer kleuren kunnen weergeven.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: