Onderzoekers van de gerenommeerde Amerikaanse universiteit MIT werken aan een compacte fusiereactor, die al zijn concurrenten het nakijken kan geven.
Vorig voorjaar werd de eerste hand gelegd aan deze reactor, genaamd Sparc. Hopelijk zal Sparc al in het begin van het volgende decennium schone, veilige en onuitputtelijke kernenergie leveren, en ook nog eens veel goedkoper dan andere projecten.
Dat klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar in een speciale uitgave van het tijdschrift Journal of Plasma Physics doen onafhankelijke wetenschappers van over de hele wereld verslag van de voortgang van het project.
Ze zijn het erover eens dat Sparc veelbelovend is, en hoewel fusie-energie er nu al vele jaren ‘bijna’ is, lijkt het erop dat er eindelijk schot in de zaak zit.
Zon wordt naar de aarde gehaald
Fusie is de heilige graal van de energie-opwekking. De huidige kerncentrales werken met kernsplijting of fissie, maar een fusiereactor bootst het proces in de zon na waarbij waterstofatomen samensmelten en er enorme hoeveelheden energie vrijkomen. Dit is goedkoper en schoner, want de waterstof komt uit zeewater en een fusiereactor stoot geen CO2 uit.