Tsjernobyl moet weer energie opwekken

31 jaar na de ergste kernramp ooit moet Tsjernobyl de Oekraïners weer van stroom gaan voorzien. Deze keer wordt het echter een heel stuk veiliger.

Tsjernobyl

Een aantal internationale investeerders wil het gebied rond de kerncentrale in Tsjernobyl omvormen tot een enorme zonnecentrale.

© Shutterstock

Op zaterdag 26 april 1986 ontplofte reactor 4 van de kerncentrale in Tsjernobyl. Het was de grootste ramp in de geschiedenis van de kernenergie.

Ondanks de verstrekkende gevolgen bleef de centrale echter kernenergie opwekken. De Sovjet-Unie, en later de Oekraïne, kon niet zonder de elektriciteit van deze centrale.

De centrale was tot 2000 in functie, toen hij eindelijk definitief werd gesloten. Het is echter de bedoeling om opnieuw elektriciteit te gaan opwekken in het met radioactiviteit verontreinigde gebied – maar dan op een veel minder gevaarlijke manier.

Stroom voor 750.000 huizen

13 internationale investeerders onder aanvoering van Chinese en Duitse bedrijven in zonne-energie hebben plannen om de sterk verontreinigde grond rond de centrale om te vormen tot een gigantische zonne-energiecentrale.

Video

Vorig jaar werd er een enorme sarcofaag van staal en beton over reactor 4 geplaatst, om het weglekken van radioactiviteit tegen te gaan.

Als alles volgens plan verloopt, zullen de zonnecellen 2 gigawatt aan energie gaan produceren. Dat staat gelijk aan de elektriciteit van twee kernreactoren en is genoeg voor zo'n 750.000 huishoudens.

De investeerders hopen dat ze de oude elektriciteitsleidingen van de centrale kunnen gebruiken, zodat de stroom uit de zonnecellen gemakkelijk en goedkoop naar de Oekraïense bevolking kan worden getransporteerd.

Twee keer LA

Het verontreinigde gebied rond de plaats Pripjat, waar de centrale ligt, is twee keer zo groot als Los Angeles. Vooral de bovenste aardlagen zijn zwaar vervuild, en het zal naar schatting nog honderden jaren duren voordat er weer iets kan worden verbouwd.

Het is nog onduidelijk hoe de mensen die de zonnepanelen moeten opzetten, zullen worden beschermd tegen de radioactieve straling.