Tsjernobyl moet weer energie opwekken
31 jaar na de ergste kernramp ooit moet Tsjernobyl de Oekraïners weer van stroom gaan voorzien. Deze keer wordt het echter een heel stuk veiliger.

Een aantal internationale investeerders wil het gebied rond de kerncentrale in Tsjernobyl omvormen tot een enorme zonnecentrale.
Op zaterdag 26 april 1986 ontplofte reactor 4 van de kerncentrale in Tsjernobyl. Het was de grootste ramp in de geschiedenis van de kernenergie.
Ondanks de verstrekkende gevolgen bleef de centrale echter kernenergie opwekken. De Sovjet-Unie, en later de Oekraïne, kon niet zonder de elektriciteit van deze centrale.
De centrale was tot 2000 in functie, toen hij eindelijk definitief werd gesloten. Het is echter de bedoeling om opnieuw elektriciteit te gaan opwekken in het met radioactiviteit verontreinigde gebied – maar dan op een veel minder gevaarlijke manier.
Stroom voor 750.000 huizen
13 internationale investeerders onder aanvoering van Chinese en Duitse bedrijven in zonne-energie hebben plannen om de sterk verontreinigde grond rond de centrale om te vormen tot een gigantische zonne-energiecentrale.