Is de energie van bliksem bruikbaar?
Bliksem bevat veel energie, maar die is lastig op te vangen.

Het zou wel handig zijn als je de energie van blikseminslagen op kon vangen; het gaat namelijk om véél energie. Soms is de stroomsterkte 200.000 ampère, en de spanning miljoenen volt. Als de bliksem ergens inslaat, springt er tot 10 gigajoule over van wolk naar de aarde; genoeg om 10 lampen van 60 watt een halfjaar te laten branden.
Helaas bereikt maar een klein deel van deze energie de aarde. De meeste energie blijft hangen in het bliksemkanaal tussen de wolk en het aardoppervlak. Een bliksemschicht verhit de lucht zo’n 15.000 tot 30.000°C. Dat is vijf keer zo heet als het oppervlak van de zon – en dat is dan ook precies waar zoveel energie aan opgaat. En er blijft slechts 10 tot 100 megajoule over, net genoeg om de lampen een dag te laten branden. Theoretisch gezien zou je de energie kunnen aftappen, maar dat zou meer kosten dan de energie zelf waard is.
Wetenschappers hebben het wel geprobeerd door een transformator aan een bliksemafleider te koppelen. Met de krachtige stroom van een blikseminslag kunnen we zeewater splijten in zuurstof en waterstof en deze als brandstof opslaan. Het blijft echter moeilijk om elektrische apparatuur te maken die tegen blikseminslag bestand is.