In 2019 werd de grootste windmolen ter wereld, Haliade-X, gebouwd in de haven van Rotterdam, waar hij tot 2024 getest wordt.
Maar nu al zijn de resultaten zo veelbelovend dat de windmolen de hoofdrol heeft gekregen in die ambitieuze zeewindprojecten.
In zijn huidige vorm kan de molen 13 megawatt leveren, en in 2020 bewees hij wat hij waard was door in een etmaal 288 megawattuur stroom te produceren. Zijn toren is 153 meter hoog, en met zijn 107 meter lange wieken reikt hij in totaal 260 meter de lucht in.
Met één rotatie, die een seconde of tien duurt, kan hij één etmaal lang twee huishoudens van stroom voorzien.
Groot-Brittannië heeft nu besloten de molen te installeren op de Doggersbank in de Noordzee. Het park daar wordt in drie fasen gebouwd.
Fase één en twee gaan al in 2021 van start. Als het park klaar is, is het het grootste ter wereld, en de 276 molens zullen stroom opwekken voor zo’n 6 miljoen huishouders – 5 procent van het totale Britse elektriciteitsverbruik.
Aan de Amerikaanse oostkust wordt de molen toegepast in het zeewindpark Vineyard Wind bij Massachusetts, dat in 2023 voltooid moet zijn. Dit park gaat volgens plan 400.000 huishoudens van stroom voorzien.
400 windmolens in drie jaar
Als laatste komt er een groot aantal Haliade-X-windmolens in het zeewindpark Ocean Wind bij Atlantic City in New Jersey in de VS, dat in 2024 in bedrijf moet zijn. Het is de bedoeling om stroom op te wekken voor ongeveer 500.000 huishoudens.
Het bedrijf GE Renewable Energy, dat de Haliade-X ontwikkelde, heeft nu al bestellingen binnen voor 400 windmolens, die het de komende jaren kan gaan leveren.