GE Renewable Energy

Grootste windmolen kiest het ruime sop

Het prototype van de windmolen van de toekomst wordt tot 2024 getest in Rotterdam. Maar er zijn al bestellingen binnen voor drie enorme zeewindparken in Groot-Brittannië en de VS.

In 2019 werd de grootste windmolen ter wereld, Haliade-X, gebouwd in de haven van Rotterdam, waar hij tot 2024 getest wordt.

Maar nu al zijn de resultaten zo veelbelovend dat de windmolen de hoofdrol heeft gekregen in die ambitieuze zeewindprojecten.

Het prototype van de windmolen Haliade-X torent boven de haven van Rotterdam uit. In 2020 vestigde hij een wereldrecord met 288 megawattuur in één etmaal.

© GE Renewable Energy

In zijn huidige vorm kan de molen 13 megawatt leveren, en in 2020 bewees hij wat hij waard was door in een etmaal 288 megawattuur stroom te produceren. Zijn toren is 153 meter hoog, en met zijn 107 meter lange wieken reikt hij in totaal 260 meter de lucht in.

Met één rotatie, die een seconde of tien duurt, kan hij één etmaal lang twee huishoudens van stroom voorzien.

© GE Renewable Energy & Shutterstock

Groter en sterker in 30 jaar

In drie decennia zijn zeewindmolens enorm gegroeid en zijn ze verder op zee geplaatst.

Een bescheiden debuut

Het eerste zeewindpark, dat in 1991 voor de Deense kust gebouwd werd, bestond uit 11 molens die elk 450 kW opwekten.

Twee parken in één molen

Een Haliade-X-molen levert evenveel stroom als 29 windmolens van de eerste generatie: bijna twee keer zo veel als het eerste zeewindpark.

Groot-Brittannië heeft nu besloten de molen te installeren op de Doggersbank in de Noordzee. Het park daar wordt in drie fasen gebouwd.

Fase één en twee gaan al in 2021 van start. Als het park klaar is, is het het grootste ter wereld, en de 276 molens zullen stroom opwekken voor zo’n 6 miljoen huishouders – 5 procent van het totale Britse elektriciteitsverbruik.

Het grootste zeewindpark, dat op de Noordzee komt, zal uit 276 exemplaren van de grootste windmolen ter wereld bestaan.

© Jan De Nul

Aan de Amerikaanse oostkust wordt de molen toegepast in het zeewindpark Vineyard Wind bij Massachusetts, dat in 2023 voltooid moet zijn. Dit park gaat volgens plan 400.000 huishoudens van stroom voorzien.

400 windmolens in drie jaar

Als laatste komt er een groot aantal Haliade-X-windmolens in het zeewindpark Ocean Wind bij Atlantic City in New Jersey in de VS, dat in 2024 in bedrijf moet zijn. Het is de bedoeling om stroom op te wekken voor ongeveer 500.000 huishoudens.

Het bedrijf GE Renewable Energy, dat de Haliade-X ontwikkelde, heeft nu al bestellingen binnen voor 400 windmolens, die het de komende jaren kan gaan leveren.