Grootste kunstmatige zon moet voor zee van groene energie zorgen

Hij slokt in vier uur zo veel elektriciteit op als een vrijstaand huis in een jaar verbruikt, maar het potentieel is dan ook enorm: een schone brandstof voor alle auto’s en vliegtuigen op aarde.

VERBLINDEND IDEE

149 xenonlampen, die bijvoorbeeld in filmprojectoren in de bioscoop worden gebruikt, moeten de aarde voorzien van een groene superbrandstof.

© Markus Hauschild/DLR

Je verbrandt ogenblikkelijk als je je in de ruimte bevindt waar deze lampen met een gigantische flits tot leven worden gewekt.

Het licht is 10.000 keer zo krachtig als het zonlicht op aarde, en elk lichtdeeltje telt als het Duitse ruimtevaartcentrum, Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR), de schoonste brandstof die er is, waterstof, aan gewoon water probeert te onttrekken.

Als de Duitsers dit ambitieuze project van de grond weten te krijgen, kan het de energievoorziening van de aarde revolutioneren.

VIDEO: Een overzicht van het grootschalige zonneproject in 2 minuten.

Zon moet water omzetten in superbrandstof

De kunstmatige zon – Synlight genoemd – bevindt zich in het experimentencentrum van DLR bij Keulen, waar wetenschappers proeven doen met het produceren van waterstof in een waterstofreactor op zonne-energie.

Waterstof wordt door velen als de brandstof van de toekomst beschouwd omdat er geen kooldioxide vrijkomt als het verbrandt, maar het probleem is dat het van nature vrijwel niet voorkomt in de dampkring.

Het moet gemaakt worden met behulp van elektrolyse, waarbij water wordt gesplitst in waterstof en zuurstof. En daar is veel elektriciteit voor nodig.

Het kunstmatige zonlicht wordt in de waterstofreactor geconcentreerd op een oppervlak van minder dan een A4’tje, waarbij het wel 3000 °C heet wordt. Met deze warmte-energie kan waterstof geproduceerd worden.

© Markus Hauschild/DLR

De energie die nodig is voor elektrolyse moet op termijn van natuurlijk zonlicht komen – wanneer er zonnecellen ontwikkeld zijn die daar efficiënt genoeg voor zijn. Tot dan experimenteren wetenschappers met grootschalige waterstofproductie met behulp van Synlight.

Het uiteindelijke doel is om een 100% schone brandstof te maken met een 100% schone energiebron.

Kunstmatige zon kost een flinke duit

De reuzenzon heeft de Duitse staat tot nu toe 3,5 miljoen euro gekost, en hij verbruikt in vier uur meer elektriciteit dan een vrijstaand huis in een jaar.

Maar die kosten zijn een noodzakelijk kwaad.

‘Er zijn miljarden tonnen waterstof nodig om toekomstige vliegtuigen en auto’s aan te kunnen drijven met CO2-vrije brandstof,’ aldus Bernard Hoffschmidt, hoofd onderzoek van DLR, tegen The Guardian.

De Duitse wetenschapper wil de installatie uitbouwen tot tien keer de huidige omvang als zijn team de waterstofproductie volledig onder de knie heeft – om vervolgens over te schakelen op natuurlijk zonlicht.

Dat alles zal tien jaar of meer in beslag nemen.