Brussels sprouts battery

Spruitjes leveren stroom

Wind- en zonne-energie worden binnenkort aangevuld met nieuwe technieken om verborgen energiebronnen van de natuur aan te boren. Britse onderzoekers laten in een videofragment zien hoe je met gewone spruitjes een kerstboom kunt verlichten.

18 september 2014

Met vijf metershoge zuilen spruitjes om de kerstboom blijft er weinig plaats meer over voor versiering. Maar daar kun je wel meer aan uitgeven, want de onbeminde groente levert alle stroom die de ledlampjes in de boom een maand lang nodig hebben. Dit jaar zul je de spruitjesboom echter nog niet aantreffen bij de kerstbomenverkoper.

Spruitjesaccu geeft groene energie

De spruitjesaccu is ontworpen door een team Britse deskundigen op het gebied van design en energie, en was in eerste instantie bedoeld om reclame te maken voor een wetenschapsfestival voor jonge onderzoekers in Groot-Brittannië. Het fragment met de elektrische spruitjes kreeg echter wereldwijd veel aandacht. De boodschap is dat energie en elektriciteit in de natuur voor het oprapen liggen.

Hier kun je het fragment bekijken:

1000 spruitjes geven licht

De spruitjesbatterij bestaat uit vijf cellen met in totaal 1000 spruitjes, die met elektroden van koper en zink verbonden zijn. De elektroden wekken een chemische reactie op in de zogeheten elektrolyten van de spruitjes – stroomgeleidende stoffen. Zo produceert elk spruitje een beetje spanning. Een condensator verzamelt de opgewekte stroom en stuurt hem door naar de 100 zuinige ledlampjes.

Natuur heeft veel groene energie te bieden

Hoewel veel mensen – vooral kinderen – waarschijnlijk vinden dat spruitjes beter geschikt zijn als accu dan als avondeten, vormt de groente niet bepaald een rendabele energiebron. De 1000 spruitjes in de proef leveren maar 62 volt en 10 milliampère, dus voor de energiebehoefte van een gemiddeld huishouden zou een enorme spruitjesplantage nodig zijn.

De natuur heeft echter nog veel meer te bieden op energiegebied, en sommige verborgen energiebronnen zijn zeker de moeite waard. Hier lees je alles over in het artikel 'Groene energie die je niet ziet' uit Wetenschap in Beeld 11/2014.

Bekijk ook ...

ONTVANG DE NIEUWSBRIEF VAN WETENSCHAP IN BEELD

Je ontvangt je gratis special, Onze extreme hersenen, als download zodra je je hebt aangemeld voor onze nieuwsbrief.

Ook gelezen

Niet gevonden wat je zocht? Zoek hier: