Groene energie gaat goed

In een tijd waarin het ijs op de polen smelt en het op aarde alsmaar warmer wordt, bekijkt Wetenschap in Beeld de stand van zaken op het gebied van duurzame energie. En gelukkig zijn er veel positieve ontwikkelingen gaande.

Wind-, water- en zonne-energie zijn veelvoorkomende – en efficiënte – vormen van duurzame energie.

© Shutterstock

Groene energie groeit wereldwijd

Duurzame energie zit stevig in de lift. In 2004 werd er wereldwijd 45 miljard dollar in duurzame energie geïnvesteerd, en 11 jaar later, in 2015, was dit bedrag gestegen tot rond de 286 miljard dollar.

In 2004 produceerden duurzame energiebronnen en -installaties 800 gigawatt, en in 2015 was dat opgelopen tot 1849 gigawatt.

Denen zijn de windkampioenen

Zeewindmolenpark in de Sont bij Denemarken.

© Shutterstock

60,4%van de elektriciteit in Denemarken was in 2015 afkomstig van duurzame energie. Daarvan leverden windmolens 42,7%. Daarmee hebben de Denen het wereldrecord windenergie.

Energie uit water stroomt uit Noorse stopcontacten

Ook Noorwegen presteert fantastisch op het gebied van duurzame energie. Wel 97,9% van het Noorse stroomverbruik is afkomstig van waterkracht. Daarmee is het land de grootste waterkrachtproducent van Europa.

Periode van 110 groene dagen in Costa Rica

Dam in Costa Rica.

© Wikipedia

In 2016 wist Costa Rica 110 dagen achter elkaar alleen op duurzame energie te draaien: een nieuw wereldrecord. In totaal kwam 98,1% van alle elektriciteit dat jaar van duurzame energiebronnen. Het grootste deel was afkomstig van enorme waterkrachtcentrales, die het goed doen dankzij de grote rivieren in het land en een regenseizoen met veel neerslag.

Zonnig en winderig Portugal legt de lat hoger

In 5 jaar is Portugal erin geslaagd het verbruik van duurzame energie te verhogen van 15% in 2005 tot 45% in 2010. Het land heeft dan ook zonneschijn en wind in overvloed. In 2015 voorzag duurzame energie in 49,3% van de nationale energiebehoefte.

Een uur zonneschijn

Als we alle zonne-energie die de aarde in een uur ontvangt konden benutten, zouden we de hele wereldbevolking een jaar lang van stroom kunnen voorzien.

Wind maalde graan al voor onze jaartelling

Duurzame energie is geen nieuwe uitvinding. Al in 200 jaar v.Chr. bouwden de Chinezen windmolens, waarmee ze water oppompten en graan maalden.

Duitsland ziet het zonnig in

Zonnekrachtcentrale in het Duitse Neukirchen-Vluyn.

© Shutterstock.

Duitsland is een van de weinige landen die serieus inzetten op zonne-energie. Alleen China doet nog meer zijn best: het land heeft niet minder dan 70% van alle zonnekrachtcentrales op aarde.

Op de tweede plaats komt Duitsland met 1,5 miljoen zonnecelinstallaties, van kleine zonnepanelen op het dak van huizen tot gigantische zonnecelparken. En al die installaties bij elkaar wekten in 2014 wel 6,9% van het energieverbruik van Duitsland op.

Vlak land heeft achterstand

In 2015 was 12,1% van de totale stroomproductie in Nederland afkomstig van duurzame energie. In vergelijking tot de meeste andere Europese landen blijven we helaas ver achter. Eén verklaring daarvoor is ons vlakke landschap, dat ook nog eens voor een groot deel onder zeeniveau ligt. Dat maakt het moeilijk om bijvoorbeeld energie uit water te halen.

Amerikanen waren heel goed bezig

In 2014 werd er in de VS om de 150 seconden – dus elke 2,5 minuut – een nieuwe zonnekrachtinstallatie aangelegd.

Helemaal groen in 2050

Volgens het Wereldnatuurfonds (WNF) is het niet onrealistisch om te stellen dat de hele wereld in 2050 op duurzame energie draait, zodat we die vervuilende fossiele brandstoffen niet meer nodig hebben.