Duel: Wat is het zuinigst – met de hand of machinaal afwassen?

Ik haat afwassen, maar mijn vrouw zegt dat het goedkoper en milieuvriendelijker is dan een vaatwasser gebruiken. Klopt dat?

© Shutterstock

Afwassen met de hand en met koud water is qua energieverbruik veruit het zuinigst. Het afwasresultaat is echter zelden afdoende, want vettigheid en etensresten krijg je er met kraanwater van gemiddeld 10 °C amper af.

Als je enigszins schoon bestek en servies wilt, is het ecoprogramma van de vaatwasser relatief het zuinigst per afwasbeurt – als je de vaatwasser tenminste goed vult.

Ook het ecoprogramma krijgt niet alles schoon, hoewel het wel een heel eind komt door het servies en bestek meerdere uren in water van 45 °C in de week te zetten. Dat is echter niet heet genoeg om alle schadelijke bacteriën te doden.

Bij 62 °C gaat alles dood

Als je zeker wilt weten dat je schone borden krijgt, moet het water een temperatuur van minstens 62 °C aantikken. Dan zullen alle ziekteverwekkende microben doodgaan.

Water van 62 °C is te heet om met de hand mee af te wassen, dus de vaatwasser is dan de enige mogelijkheid.

Energieverbruik

Als je het ecoprogramma om 3 uur ’s nachts aanzet, het tijdstip waarop stroom het groenst is, heb je minder CO2-uitstoot per kWh dan als je na het avondeten afwast.

Shutterstock & Lotte Fredslund

Waterverbruik

De vaatwasser verbruikt meestal minder water dan afwassen met de hand, door het afspoelen en verversen. Als je de kraan laat lopen, kun je wel honderden liters gebruiken.

Shutterstock & Lotte Fredslund

Aanschafkosten

Een vaatwasser kost veel geld. De duurste zijn het goedkoopst per keer en gaan langer mee. Voor afwassen heb je een teiltje, een borstel en wat theedoeken nodig.

Shutterstock & Lotte Fredslund

Tijd

Een vaatwasser kun je snel in- en uitruimen, maar het ecoprogramma duurt zo’n drie tot vijf uur. Als je je bestek de volgende gang weer nodig hebt, is met de hand afwassen het snelst.

Shutterstock & Lotte Fredslund