Shutterstock
Energiebespaarder

Checklist voor energiebespaarders

Je hebt het meest energievretende witgoed en alle oude gloeilampen al weggedaan en de verwarming lager gezet. De volgende stap is om ook groene energie te besparen – en je huis zo slim maken dat het al je (slechte) gewoonten leert kennen.

Omhoog met dat IQ

Een makkelijke manier om energie te besparen is investeren in een slimme radiatorthermostaat, zoals deze van Netatmo, die sensoren gebruikt om de gewoonten van alle huisbewoners te detecteren en steeds advies te geven over een optimale thermostaatregeling. Je kunt de thermostaat opdrachten geven via de spraakbesturing van Google of Apple.

Netatmo
© Netatmo

Babbel met je stopcontact

In het slimme huis helpen zelfs stopcontacten met energiebesparing. Bijvoorbeeld met het Wemosysteem van Belkin, waarmee je je stopcontact aan en uit kunt zetten via je mobiele telefoon of met spraakbesturing via Siri van Apple. Op het moment van schrijven werkt de Europese versie niet met Android.

Belkin
© Belkin

AI verraadt de grootste stroomslurpers in je huis

Geen energiebewuste checklist zonder een systeem dat stroomverbruik in de gaten houdt. Een gebruiksvriendelijk systeem is de Sense Energy Monitor. Een elektricien sluit het ‘brein’ van het systeem aan in je meterkast, en jij downloadt de app. Je krijgt dan een realtime overzicht van je stroomverbruik. Een algoritme detecteert de unieke handtekening van elk apparaat en geeft het een naam, bijvoorbeeld ‘oven’. Na een tijdje zijn alle apparaten in huis in kaart gebracht, zodat je de app kunt gebruiken om de grootste stroomvreters in huis aan te wijzen.

Sense Energy Monitor
© Sense

3 microsystemen: Opladen op water en zon

Hydro Power
© Unicun

Stroom aftappen van je eigen energiecentrale

De kleine Micro Hydro Power-generator zal de energiecrisis niet oplossen en is op de lange termijn niet praktisch, maar het idee is leuk. De generator kan worden aangesloten op waterleidingen en werkt in principe hetzelfde als een waterkrachtcentrale. De waterdruk drijft een kleine turbine aan die de kinetische energie omzet in elektriciteit.

Solar Window
© Unicun

Hang je powerbank op

Draagbare zonneladers zijn er in alle soorten en maten, net als powerbanks – compacte batterijen. De Solar Window Charger is beide. Je kunt de kleine powerbank heel makkelijk met zuignappen aan het raam in het zonnetje hangen. Volgens de fabrikant duurt het zo’n 8 uur voordat hij helemaal is opgeladen door de zon.

Wateruurwerk
© Unicun

Oeroude uitvinding is weer bij de tijd

Al 3600 jaar geleden hielden de Babyloniërs en Egyptenaren de tijd bij met een waterklok. Nu wordt het wateruurwerk in een andere vorm nieuw leven ingeblazen. In de Eco-friendly Water Powered Clock zitten geen batterijen en stroomkabels, maar water. Een converter scheidt de elektronen van het water en creëert op die manier stroom.

Laat je spiegel opwarmen

Het Duitse bedrijf Infranomic maakt spiegels die infraroodwarmte afgeven, zodat je jezelf in de ogen kunt kijken terwijl je de badkamer opwarmt. Infraroodpanelen gebruiken elektriciteit, maar ze verwarmen efficiënter dan traditionele radiatoren. Dat komt omdat de infraroodgolven niet de lucht zelf verwarmen, maar de vaste elementen in een kamer – inclusief je lichaam.

Infranomic
© Infranomic