Superbrandstof verbreekt alweer record
In vijf seconden produceerde de oudere JET-reactor maar liefst 59 megajoule. Dat is meer dan het dubbele van de 21,7 megajoule die JET in 1997 in vier seconden wist te genereren.
Hoewel de test in 1997 zorgde voor een hogere maximale energie, is het doorsnee energiegehalte aanzienlijk hoger bij de laatste proef met de JET-reactor.
Beide recordpogingen hebben dezelfde soort brandstof gebruikt. In 1997 en in 2021 gebruikten de onderzoekers van CCFE brandstof bestaande uit deuterium en de zeldzame waterstofisotoop tritium.
Als het radioactieve tritium fuseert met deuterium, ontstaan er aanzienlijk meer neutronen dan als deuterium – een niet-radioactieve waterstofisotoop – fuseert met andere deuteriumatomen.
VIDEO: Bekijk hoe de JET-reactor de zon nabootst
De JET-reactor is een zogeheten tokamak. Daarin wordt de brandstof extreem heet gemaakt, waardoor hij plasma wordt, en dat wordt onder controle gehouden door het centrale magneetveld van de tokamak.
Door de druk en de hitte beginnen de atomen in de brandstof te fuseren – en energie af te geven in de vorm van neutronen.
Recordpoging belooft veel goeds voor toekomstige fusie-energie
In Zuid-Frankrijk wordt binnenkort de 20 miljard euro kostende ITER-reactor gebouwd. De nieuwe reactor is een tokamak, net als de JET-reactor die na 40 jaar bijna met pensioen mag.
De ITER-reactor zal op dezelfde brandstof draaien als JET, en het nieuwe record maakt het ambitieuze fusieproject veelbelovend.
Met de grotere capaciteit en een reactor die voor de recordverbrekende tritiumbrandstof geoptimaliseerd is, hopen de onderzoekers dat de ITER de eerste fusiereactor wordt die meer energie opbrengt dan nodig is om op te starten.
Als alles goed gaat, is de ITER in 2025 klaar om getest te worden.